Waarom je nu moet stoppen met piekeren over geld
David en ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.
Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over geld. Kan ik de hypotheek later nog betalen? Bouw ik wel genoeg pensioen op? Kunnen mijn kinderen straks studeren? In tegenstelling tot wat iedereen denkt, is geld niet de oplossing voor veel van die zorgen.
Daarvoor moeten we eerst een belangrijk onderscheid maken. Er is een subtiel, maar cruciaal verschil tussen geldzorgen en geldproblemen. Geldproblemen bestaan in de echte wereld: je uitgaven zijn te hoog, je inkomsten te laag, je schuldenlast is te hoog, je bedrijf gaat failliet. Dat zijn werkelijke problemen die je zo snel mogelijk moet oplossen, omdat ze anders alleen maar groter worden. Plat gezegd zijn geldproblemen maar op één manier te fiksen: meer verdienen, minder uitgeven.
Geldzorgen zitten in je hoofd, niet in je portemonnee
Geldzorgen zijn iets heel anders. Die zitten niet in je portemonnee, maar in je hoofd. Mensen met geldzorgen zijn vaak geneigd geld te zien als doel in plaats van als middel. Ze hebben besloten dat geld gelijk staat aan vrijheid, of status, of zelfs morele superioriteit. Daardoor krijgt geld in hun hoofd een andere lading dan het ruilmiddel dat het in essentie is. Geldzorgen zeggen niks over de hoeveelheid geld die je hebt; ze zeggen hooguit iets over degene met die zorgen. Daarom los je ze ook niet op met meer geld, sterker nog: méér geld veroorzaakt soms zelfs méér zorgen.
Want opeens heb je iets dat op kan raken. Of wat van je afgenomen kan worden. Je gaat jezelf onbewust vergelijken met mensen die nóg meer geld hebben - en dan kom jij er meteen weer bekaaid van af. Er is onderzoek gedaan naar geldzorgen bij miljonairs en bij mensen met een modaal inkomen. Opvallend genoeg hebben ze evenveel zorgen.
Het is overdreven dat we zo massaal ongelukkig worden van geld
Het is logisch dat geldproblemen geldzorgen veroorzaken. Vreemd genoeg werkt het andersom net zo. Op het moment dat jij je zorgen maakt over geld, ook al is er objectief gezien niks mis met je financiële situatie, ga je namelijk ander gedrag vertonen. Je stopt met nadenken over je uitgaven, omdat je er hoofdpijn van krijgt. Je maakt je blauwe enveloppen niet meer open. Je investeert geen euro in je financiële intelligentie. Je begint geld te wantrouwen. Zo organiseer je na een tijdje vanzelf werkelijke geldproblemen in je leven - en kun je jezelf weemoedig toeknikken in de spiegel: zie je wel.
Gelukkig kan het ook anders. Weet je hoeveel geld er elke maand inkomt, uitgaat en wat je risico’s zijn voor de komende jaren? Check dan eens hoe het zit. Heb je echte geldproblemen? Laat je dan begeleiden door je gemeente of door het Nibud. Word je eigenlijk alleen maar in beslag genomen door geldzorgen? Stop daar dan eens gauw mee.
Natuurlijk maakt geld niet gelukkig, maar het is ook een beetje overdreven dat we er zo massaal ongelukkig van worden.
Reageren? magazine@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
David en Arjan
Zo ga je om met iemand die depressief is
David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
David en Arjan
'Bomen verlagen je hartslag en bloeddruk'
David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Dit huis kan zo 400.000 euro opleveren, maar het staat al jaren leeg: ‘Vroegen ons af of er iemand dood ligt’
Spinrag wappert om de deurknop van de donkerblauwe voordeur van de Jan Pieterszoon Coenstraat 53 in Utrecht. Het is een riante benedenwoning, eentje die in deze straat voor zeker 400.000 euro verkocht kan worden. Maar deze woning staat al jaren leeg, net als zo’n 1500 andere huizen in de stad. Middenin een wooncrisis, waarin talloze woningzoekenden wanhopig jagen op een huis. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Bestaan er saaie struiken in de tuin? Jazeker, vindt Romke van de Kaa
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over saaie struiken.