Woningen langs kust massaal gekocht voor verhuur aan vakantiegangers
In de gebieden langs de kust worden veel woningen gekocht door mensen die zelf ergens anders wonen. Ze gebruiken de huizen als buitenhuis voor zichzelf of om te verhuren aan vakantiegangers. In de afgelopen tien jaar is het aantal tweede woningen zelfs sneller gestegen dan het aantal starterswoningen. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat het Kadaster heeft gedaan in opdracht van het onderzoeksjournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV. Het Kadaster bevestigt de conclusies.
Schiermonnikoog voert de lijst aan. Daar is inmiddels 9,4 procent van alle huizen iemands tweede woning. Dat komt neer op ongeveer één op elke elf woningen. Daarna volgen Ameland (7,9 procent) en Tubbergen (7,1 procent). Het gaat om gewone woningen, dus niet om recreatiehuisjes op vakantieparken.
Sluis in Zeeuws-Vlaanderen is een andere gemeente in de landelijke top. Tot 2014 waren tweede woningen er niet toegestaan, inmiddels is 5 procent in bezit van iemand van buiten. In het dorp Cadzand in de gemeente Sluis gaat het zelfs om de helft van alle woningen.
In de landelijke top staan ook een paar grotere steden, zoals Groningen, waar 3,8 procent van de huizen iemands tweede woning is. In Amsterdam gaat het om 3,5 procent.
Het onderzoek van Pointer wordt zondagavond uitgezonden op NPO2.
De gemeenten met het grootste aandeel tweede woningen:
1. Schiermonnikoog (9,4 procent)
2. Ameland (7,9 procent)
3. Tubbergen (7,1 procent)
4. Noord-Beveland en Veere (5,8 procent)
6. Dinkelland en Terschelling (5,3 procent)
8. Staphorst (5,2 procent)
9. Sluis (5 procent)
10. Bergen (NH) en Baarle-Nassau (4,8 procent)
Wat vind je ervan dat mensen een tweede huis kunnen kopen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Luister ook de Geld Dichtbij Podcast over de woningmarkt:
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Vieze sneakers? Met deze middelen kun je beter oppassen
-
PREMIUM
Amerikaanse investeerders slaan toe op woningmarkt: ‘Ze spelen Monopoly met onze huizen’
Grote institutionele beleggers, vaak Amerikaans, hebben afgelopen tien jaar voor meer dan 15 miljard euro woningen in Nederland opgekocht. In de Randstad en daarbuiten, zoals Amersfoort en Den Bosch. -
Van zilvervisjes kom je moeilijk af, maar met deze zelfgemaakte val lukt het wél
Kriebelbeestjes in je huis: daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen krioelende mieren, kakkerlakken, vliegen of bedwantsen? In deze serie vertellen we hoe je voorkomt dat je met ze te maken krijgt én hoe je ze je huis uit krijgt. Deze week: zilvervisjes. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
eigen tuin eerst
Dit dure hulpmiddel zien we weer steeds vaker in de moestuin, maar is ook heel handig
Niet alleen vergeten groenten maken een comeback. Ook de aloude bleekpot verschijnt steeds vaker in de tuin, ziet tuinexpert Romke van de Kaa.
-
PREMIUMreageer
29.000 euro per maand! Dit is het duurste huurhuis van Nederland
-
-
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer