Zelf een kerstboom omhakken in het bos, mag dat?
Nu Sinterklaas weer terug is naar Spanje wordt het tijd om de kerstboom op te tuigen. En wat is er nu leuker dan een echte boom in huis te halen? Maar mag je eigenlijk zomaar in het bos een kerstboom omhakken en meenemen?
Harco Bergman is boswachter in het Kuinderbos in Flevoland. Elk jaar plant hij daar nieuwe kerstbomen. Op een stuk grond, onder een hoogspanningslijn. ,,Afhankelijk van de plek waar ze staan, kunnen sommige bomen wel 10 meter hoog worden”, zegt Bergman. ,,Die leveren we dan aan bijvoorbeeld kerken, winkelcentra of dorpspleinen.”
Stel: je wilt zelf een boom omhakken of -zagen in een bos. Mag dat eigenlijk zomaar?,,Nee”, zegt Staatsbosbeheer-woordvoerder Marcel van Dun. ,,Dat valt onder stroperij. Dat betekent dat je zonder toestemming van de terreineigenaar geen natuurlijke zaken, zoals (kerst)bomen, mag meenemen uit het bos.”
Tóch zelf kappen
Op enkele plekken in het land, zoals in het Kuinderbos, mag je wel zelf kappen. Al wordt dat vaak alleen toegestaan als je een kerstboom bij de boswachter hebt gereserveerd. ,,Dat doen we al 25 jaar”, zegt boswachter Bergman. ,,Voorheen kapten we alles. Die bomen brachten we naar een schuur voor de verkoop. De bomen die niet verkocht werden konden we dan weggooien. Zonde, vond ik. Uit efficiëntie-oogpunt bedacht ik wat anders. Namelijk dat mensen ze op één dag in het jaar zelf mogen komen kappen. Dat is meteen een superleuk gezinsuitje.”
Op een paar plekken in het land mag je zelf kerstbomen kappen bij de boswachter. Daar moet je dan wel voor reserveren, meestal zijn die plekken al snel vergeven
Bergman verwacht dat hij aanstaande zaterdag ongeveer 800 van zijn 2000 bomen verkoopt. ,,We zien veel gezinnen met kinderen. Hoe leuk is het als je zelf je eigen kerstboom kunt uitzoeken en omhakken? Let bij het uitzoeken op de hoogte en de breedte. Kijk naar wat bij jou in huis past. Onze bomen zijn fijnsparren. Bij tuincentra zie je veel Nordmann-kerstbomen. Dat is een populaire boom vanwege, onder andere, de kleur. Ze groeien langzamer en hebben langere naalden dan de fijnspar.”
Kerstboom voor de Tweede Kamer
De bomen die niet worden gekapt blijven staan voor komende jaren. ,,De lelijkste bomen blijven”, zegt Bergman. ,,Maar dat is zeker niet erg. Deze krijgen dan extra licht en voeding, waardoor ze meer aandacht krijgen en weer kunnen groeien.” Bergman levert deze week ook de kerstboom aan de Tweede Kamer in Den Haag. ,,Dat was ooit een lelijk eendje. Hij verloor de concurrentie van zijn soortgenoten, maar nu is het een grote en sterke boom van ongeveer acht meter hoog. De boom moest wel wat smaller zijn, omdat hij vanwege de verbouwing in de Tweede Kamer anders niet door het smalle halletje zou passen.”
Van Dun: ,,Op een paar andere plekken in het land mag je ook zelf kerstbomen kappen bij de boswachter. Daar moet je dan wel voor reserveren, meestal zijn die plekken al snel vergeven. Zoals in Schoorl, waar mensen jonge zeedennen mogen kappen. Dit is om de duinen en de hei open te houden.” Bergman vult aan: ,,Zeedennen zijn weer andere type bomen. Die hebben langere naalden en zijn veel opener; handig voor je versiering!”
Tot de jaarwisseling laten staan
,,In de Ardennen groeien ook veel kerstbomen”, zegt Bergman. ,,Deze worden vaak op tijd gekapt, zodat er geen sneeuw op valt. Totdat ze verkocht zijn, worden ze bewaard in koelcellen. Als ze vervolgens in een warme huiskamer komen, vallen de naalden sneller uit. Dat heb je niet met ‘verse’ kerstbomen. Onze bomen kun je makkelijk tot de jaarwisseling laten staan.”
In het Kuinderbos hoef je voor zaterdag 10 december geen plek te reserveren. Daar geldt: op is op. De opbrengst van de koek en chocolademelk wordt gedoneerd aan Kika, de opbrengst van de bomen wordt gebruikt voor nieuwe aanplant, educatie en onderhoud van recreatieve voorzieningen. Ook kun je bij Nationaal Park De Hoge Veluwe zelf een boom kappen als je een reservering hebt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper. -
PREMIUM
Eigenaren isoleren massaal ‘illegaal’ hun woning, en dat is een ernstige bedreiging voor vleermuis
Met aantrekkelijke subsidies gaan steeds meer mensen overstag: je woning isoleren levert in korte tijd veel comfort op, bespaart energie en is ook nog eens duurzaam. Maar wie zijn huis vlug onder handen laat nemen, weet vaak niet dat het verboden is. ,,Vleermuizen komen er ook door in de problemen.” -
Schoonmaaktip van de week
Je snoer van lampjes in de knoop en naalden door je hele huis: zo voorkom je deze kerstfrustraties
De kersttijd breekt langzaam maar zeker weer aan. Hoe kom je deze hectische tijd een beetje opgeruimd en overzichtelijk door? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt een handje. -
Energierekening
Joost (42) heeft een dynamisch energiecontract én accu’s: ‘Doe het niet voor mijn portemonnee’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joost Nienhuis (42) uit Hilversum. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
WOZ met 17 procent omhoog: ‘Iedere 10.000 euro verlaging levert jaarlijkse besparing op van 50 euro’
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is fors gestegen. Gemeenten maken de komende maanden bekend wat de WOZ-waarde per woning is. ,,Controleer dat goed’’, waarschuwt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,Als je huis te hoog wordt gewaardeerd, kan dat honderden euro's belasting schelen.’’ -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.