Zo help je de planten buiten de winter door
Nog even en het is weer volop winter. Tuinieren zul je dan waarschijnlijk nauwelijks doen, maar de tuinplanten zullen wel extra blij zijn als je enige maatregelen treft vóór de vorst genadeloos toeslaat. Hovenier Lucas Lens geeft tips om tuinplanten de winter door te helpen.
Delen per e-mail
Allereerst is het handig om te weten of de planten in de tuin vorstbestendig zijn. Dit kun je per plant opzoeken, maar gemiddeld genomen zijn de planten die verkocht worden als vaste plant of struik in Nederland volgens hovenier Lucas Lens redelijk winterhard. ,,Al zijn er natuurlijk wel wat mediterrane planten die wat gevoeliger zijn voor de kou.”
Heb je bijvoorbeeld een mooie olijfboom in de tuin staan? Dan kun je die in de winter beter even verplaatsen naar de schuur of bijkeuken als dat mogelijk is. Jonge olijfbomen met een stamomvang van 20 cm of kleiner kunnen namelijk niet tegen temperaturen van -5 °C of lager. Heb je een bananenplant? Die kun je in principe gewoon laten staan. Toch moet je wel op de wortels en de bladeren letten. Meer daarover lees je hier.
Daglicht
,,Als planten in de grond staan zullen ze minder last hebben van de kou. Wanneer ze in potten staan vriest het ook sneller rondom de wortels en daar kunnen sommige planten slecht tegen. Het beste kun je planten dus in de grond zetten.” Daarentegen kun je potten gelukkig wel makkelijk verplaatsen en in de schuur of een andere plek zetten waar het niet vriest. Let hierbij wel op dat ze nog een beetje daglicht krijgen.
Veel vaste planten kunnen voor de winter nog even ‘afgehaald’ of gesnoeid worden als het blad een bruine smurrie wordt. ,,Er zullen ook planten zijn die lekker groen blijven, zoals de klimop. Die kun je gerust in blad laten.” Daarnaast doen ook siergrassen het nu erg goed, dus die kun je nog even zo laten en pas later snoeien.
Lucas Lens’ favoriete winterbloeiers
Tips van de hovenier: ,,De Helleborus en de Viburnum tinus zijn erg dankbare planten en ze bloeien ontzettend mooi in de winter.”
,,Ook de Mahonia en de Hamamelis zijn mooie winterbloeiende struiken. Zet ze vooral lekker dicht bij huis zodat je ze goed kan zien vanuit de keuken of woonkamer! Of vlakbij de entree van je huis zodat je er iedere dag van kan genieten.”
,,Bepaalde struiken zoals hortensia’s of rozen kun je het beste pas na de winter snoeien, anders kunnen ze invriezen. Bij hortensia’s moet je op dat moment wel goed opletten wat je snoeit. De meeste hortensia’s bloeien namelijk op hout dat het afgelopen jaar is ontstaan, dus tweejarig hout. Het is dus belangrijk dat je niet alle knoppen wegsnoeit. Tenzij je een pluimhortensia of een Annabelle hebt, want die bloeien alleen op eenjarig hout.”
Extra voeding
Volgens Lucas Lens hebben de planten niet per se extra voeding nodig voor de winter. Toch heeft hij wel een aantal trucjes om de planten extra te verwennen en te beschermen. ,,In de vaste plantenborder vervang ik vaak het gevallen blad voor een dun gestrooide laag biologische paarden- en championmest. Dit is niet alleen een beschermlaagje tegen de ergste vorst, maar zorgt ook voor voeding in het voorjaar. Daarnaast blijft ook het onkruid net wat langer onder de grond. In het voorjaar schoffel ik het lekker door, waardoor je een mooie, rijke waterhoudende open structuur krijgt.”
Zorg er in de winter ook voor dat de buitenkranen op tijd afgesloten zijn om te voorkomen dat ze bevriezen. Voordat je dit doet kun je de leidingen het beste ook nog even door laten luchten, zodat er geen water in blijft zitten. Achtergebleven water kan er namelijk alsnog voor zorgen dat de sproeikop kapot vriest.
Lees ook bij Eigen Huis & Tuin: de meestgestelde vragen beantwoord over het snoeien van klimop
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigen Tuin Eerst Zelf knoflook kweken? Steek wat tenen in de grond
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over knoflook in de moestuin. -
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin. -
eigen tuin eerst Deze boom wordt minder populair, maar past perfect in de professionele tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week zet hij de berk in het zonnetje. -
Dit verandert er in de kosten voor huizenkopers en -bezitters in 2021
Tot grote verbazing van bijna iedereen die verstand heeft van de woningmarkt, bleef de vraag naar koophuizen midden in de coronacrisis onverminderd groot. Het kabinet sleutelt aan de belastingen in 2021. Ook subsidies voor verduurzaming van eigen woningen gaan veranderen. De belangrijkste zaken op een rij. -
De Nederlandsche Bank pleit voor snellere afbouw belastingvoordelen huiseigenaren
De hoge huurprijzen in de vrije sector zorgen voor een tweedeling tussen huiseigenaren en huurders. Een nieuw kabinet moet dat verschil verkleinen door belastingvoordelen van huiseigenaren af te bouwen, vindt De Nederlandsche Bank.
-
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
PREMIUM
Zelfbouw is booming: Marion en Sjoerd hadden nog nooit geklust, maar bouwden penthouse
Je eigen huis bouwen is booming. Het Voorburgse zelfbouwbedrijf Steenvlinder groeide in vijf jaar van twee naar 50 werknemers. ,,Ons droomhuis was nergens te vinden. Toen besloten we het zelf te maken.”