De vitrage moet echt af en toe in de wasmachine, zegt Marja Middeldorp.
Volledig scherm
De vitrage moet echt af en toe in de wasmachine, zegt Marja Middeldorp. © Shutterstock

Zo krijg je de vitrage weer net zo wit als je tandjes

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Het is tijd voor een klus die ze veel te vaak uitstelt: de vitrage wassen. 

,,Het is echt rot om de vitrage schoon te maken. Ik schuif het altijd een paar weken vooruit omdat het best veel energie kost en je moet goed opletten. Je weet wel wat vitrage is, toch? Voor het raam, dat bruidsluiergedoe. Nee, dat is wat anders dan jaloezieën, hoor. Het is van stof.”

Hoe maak je het schoon?

,,In de wasmachine. Ga er maar eens goed voor zitten, want ik heb een heel stappenplan. Nou, om te beginnen moet je het van het raam weghalen. De haken waaraan ze worden opgehangen laat je zitten, maar daar doe je een sok om, zodat de wasmachine is beschermd tijdens het wassen. Dan vouw je de vitrage netjes op zoals je ook een sloop opvouwt, dat helpt tegen kreukelvorming.”

,,Doe er niet te veel in één wasmachine”, vervolgt Marja Middeldorp. ,,Twee kleine of één grote. Bijna alle machines hebben een stand waarmee je bijvoorbeeld wollen truien wast. Dat is een knopje waardoor hij niet gaat draaien, maar waggelen. Klok-klok-klok, een beetje jazzy en de vitrage blijft mooi plat liggen”, beschrijft Marja beeldend.

Opmerkelijk middeltje

Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

,,Dan het wasmiddel. Dat kan een eetlepel poeder zijn of een eetlepel gel. Vervolgens ongeveer drie eetlepels wit natuurazijn. Bij elke wasbeurt ongeveer drie keer zoveel als de hoeveelheid poeder. Dan komt vervolgens mijn trucje en dit wordt één van de weinige keren dat ik een merknaam ga noemen: een Steradent-tabletje. Om je kunstgebit mee schoon te maken, ja. Maar niet een ander merk, want dan kan de vitrage nog wel eens blauw worden. Steradent maakt de vitrage net zo wit als je tandjes.”

Vervolgens ligt de vitrage zoals Marja dat noemt ‘lekker te klotsen’ in de machine. ,,Op de wolstand dus, en koud! Niet 30 graden, maar koud! Na een half uurtje heen en weer is het klaar, maar dan moet je er even bij blijven. Het is heel belangrijk dit goed te doen. Eerst het water afpompen als dat nog niet automatisch gaat en vervolgens zet je hem op de centrifugestand. Zet aan en tel één, twee, drie... tot negen! Niet tot tien, maar negen. Gewoon elke tel is een seconde. Na negen seconden zet je de machine uit.”

Na deze precieze exercitie kun je de vitrage weer ophangen. ,,Even zenuwachtig wachten tot je de klik hoort van de wasmachine. Dan vitrage eruit halen, sokken van de haken en weer ophangen. Zet niet de verwarming aan, maar laat het langzaam drogen. De oneffenheden die toch zijn ontstaan gaan er vanzelf weer uit. Ik zei het al: het is een klus. Maar als het weer mooi wit hangt en glad is, dan geeft me dat toch een fijn gevoel!”

Meer tips van Marja Middeldorp zijn te vinden op haar website