Zo maak je je strijkbout weer schoon en kalkvrij (en met deze tip hoef je minder vaak te strijken)
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de strijkbout.
Er wordt veel gegoogled naar hoe je een strijkbout moet schoonmaken en ontkalken. Dat verbaast Marja niet. ,,Je hebt te maken met zoveel stoffen: van katoen tot linnen tot synthetische stoffen.” Die laatste geven de problemen, zegt zij. Polyester, fleece of nylon zijn synthetische stoffen. ,,Dat lost een beetje op als het te heet gestreken wordt en blijft vastplakken aan je bout.”
En dat is niet fijn als je net een witte blouse wil gaan strijken. Je kunt je strijkijzer dan schoonmaken met een keukenpapiertje met daarop wat gewone, fijne keukenzout. ,,Zet je bout daarop, op de katoenstand, en ga een paar keer over het zout heen. Het synthetische spul kun je er daarna makkelijk afvegen met een ruwe doek, zoals een washandje of een handdoek.”
Gebruik water uit de waterkoker of de droger
Je strijkijzer is, net als al je apparaten in huis, onderhevig aan onderhoud, zegt Marja. ,,Ga met liefde met je apparaten om, want dan gaan ze langer mee. Dat geldt toch ook voor jezelf? Als je jezelf goed onderhoudt, ga jij ook langer mee.” Daarom kun je beter voorkomen dat je strijkbout kalkaanslag krijgt.
,,Je doet er altijd water in, zodat-ie gaat stomen en de kreukels makkelijker uit je kleren gaan. Vul je ijzer met water dat al ontkalkt is. Je kunt gedemineraliseerd water gewoon als schoonmaakmiddel kopen, voor nog geen euro. Je kan ook gekookt water gebruiken of het water wat je droger opvangt. Dat is ontkalkt en je kunt er flessen mee vullen. Gebruik bij het water van de droger wel een zeef, want er kunnen stofresten in het water zitten.”
Bruine blubber
Het kan zijn dat je bout vol zit met kalk. Marja: ,,Je ziet dan aanslag bij de stoomgaatjes. Het kan zo zijn dat er bruine blubber uit je bout komt, en dan precies nét bij het strijken van die witte blouse. Dat zijn die synthetische resten vermengd met kalk.” Vervolgens ga je met water en huishoudazijn in de weer. ,,Geen schoonmaakazijn, dat is heel zuur. Gewone huishoudazijn volstaat.”
Je doet water en wat azijn in je bout. ,,Zet 'm hoog en laat maar stomen dat ding. Doe dat natuurlijk niet op je schone strijkhoes, maar leg even een oude lap op je plank. Spoel je bout een paar keer na met dat gedestilleerde water zodat het azijn eruit is. Als laatste kan je met een wattenstaafje dopen in de azijn en de stoomgaatjes uitnemen, zodat je zeker weet dat de kalk en de resten weg zijn.”
Nagellakremover
Wat als je strijkbout dan nog niet schoon is? ,,Dat kan, als de resten te dik zijn aangekoekt. Ga nooit met schuursponsjes of- middelen te werk, want dan kun je net zo goed gelijk afscheid nemen van je ijzertje. Je kan proberen met een watje in wat nagellakremover te dopen en op de lage stand met lauw water proberen de resten eruit te halen. Is dat gelukt? Happy you! Het makkelijkste is steeds dat keukenpapiertje met zout aan te houden en meteen te doen zodra je vuil ziet.”
Het strijken gaat dan heel makkelijk: je gaat als een soort botsautootje op de kermis van links naar rechts over de kleren heen
Marja strijkt haar synthetische stoffen sowieso niet. ,,Heb ik toch kreukels? Dan gooi ik mijn shirt of broek even in de droger. Een minuut of twee is meer dan genoeg. Je haalt het er warm uit. Ik ben intussen opgemaakt en doe m'n warme broek aan. Door de warmte is-ie meteen glad, er zit geen kreukeltje in en er komt geen strijkijzer aan te pas. Daardoor blijft ook de stretch erin, dus nooit meer een broek die op je knieën of op je kont hangt of lubberende shirts. Je koopt je kleding met zorg, dus behandel het ook met zorg.”
Moeite om door je berg was heen te komen? vtwonen helpt je een handje met deze tips.
Tot slot nog een tip voor mensen die strijken niet bepaald onder hun hobby's scharen. ,,Ik heb vriendinnen die klagen dat ze moeten strijken. Dan hebben ze een mand vol met kleren die allemaal in elkaar zijn gekreukeld. Zorg dat je kleren niet helemaal kurkdroog worden. Dus ga niet 's morgens de deur uit met de droger aan om 's avonds de kleren eruit te halen en drie dagen later eens te gaan strijken. Haal het bijtijds van de lijn of uit de droger als het nog klam of een heel klein beetje vochtig is. Het strijken gaat dan heel makkelijk: je gaat als een soort botsautootje op de kermis van links naar rechts over de kleren heen.”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar wonen@dpgmedia.nl met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Omzagen van bomen leidt tot sterke emoties, maar het huizentekort ook: welk belang gaat voor?
Een stille tocht, rechtszaken of petities. Het omzagen van bomen vanwege nieuwe huizen en wegen leidt vaak tot hoogoplopende emoties bij burgers en actiegroepen. Tegelijkertijd klinkt overal de schreeuw om het enorme woningtekort aan te pakken. Wat verdient voorrang? En zijn er alternatieven, waar natuur én woningzoekenden van profiteren?Amersfoort, Soesterberg -
PREMIUM
Zelf een moestuin aanleggen? Dat kan ook prima op je balkonnetje: ‘Zonnig plekje is al genoeg’
Biologische groenten en fruit onder handbereik. Een komkommer zo vers dat hij nog warm is van de zon. Voor een moestuintje heb je geen enorme lap grond nodig. Zo begin je zelf in je eigen achtertuin en zelfs op het balkon een mini-kwekerij. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
Getest: Dit is het beste stoomstrijkijzer
Wat is het beste stoomstrijkijzer? En welk model heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Schoonmaaktip van de week
De was drogen en zo min mogelijk energie verbruiken? Zo doe je dat (zonder dat je was muf gaat ruiken)
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de was drogen op een zuinige manier. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerAtty Schulz