Volledig scherm
© Shutterstock

Zo schilder je het plafond zonder spetters

Is je plafond toe aan een likje verf, of wil je het een totaal andere kleur geven? Het schilderen van het plafond is een lastige klus. Daarom geeft professioneel schilder Philippe Zeegelaar wat handige tips, zodat het resultaat er mag wezen. 

Een mooi plafond begint bij het gebruiken van de juiste verf. Volgens Zeegelaar is de ‘alphacryl pure mat sf’ de beste verf om je plafond te schilderen. Dit is 100% acryl en daarom heeft een gladde structuur, zodat je geen strepen ziet. 

Voorwerk 

Daarna dek je alles af: de vloer, muren en meubels. Plak de vloeren af met kranten, pak je meubels in met plastic en plak tape op de randjes van de muren, zodat de verf niet op vervelende plekken kan komen. Daarnaast kijk je of er gaten of gleuven in het plafond zitten. Zijn deze aanwezig? Maak ze dan goed dicht met kit of een ander vulmiddel.

Als alles goed is afgeplakt en alle gaten zijn dichtgemaakt, kan er schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat er geen stof meer op het plafond zit, zodat het stof zich niet kan vermengen met het verf, om oneffenheden te voorkomen.

Voorstrijken

Daarnaast is er nog één ding die je niet mag vergeten voor je begint met verven en dat is voorstrijken. Voorstrijk gebruik je als onderlaag voor het aanbrengen van de verf. Hierdoor blijft verf beter hechten en krijg je minder kleurverlies. Je kunt het middel op het plafond smeren met een blokkwast of gewoon met een roller. 

Verven

Het plafond verven doe je met een roller en een kwast. Begin met de randjes en hoekjes en werk van buiten naar binnen. Je zult zien dat je voor sommige stukjes een kwast nodig hebt en voor de grotere stukken juist weer de roller. Begin vanaf de raamkant. Dan heb je meer licht en dus meer zicht, wat helpt bij het bepalen van de juiste banenbreedte en de geschikte hoeveelheid verf. 

Spetters

Spetters voorkom je door de juiste vachtrol te gebruiken passend bij het type plafond. Zo heb je onder andere een glad plafond, een gestuct plafond, maar ook een plafond met ornamenten. Net als dat je verschillende rollen hebt. Sommigen zijn dikker qua vacht dan anderen. Als je naar een professionele groothandel gaat, is het verstandig om iemand te vragen naar de juiste roller, bij het juiste type plafond. Dan zul je merken dat je ook geen last van spetters hebt. 

Zwaar

Het verven van het plafond is een zware klus. Dat is nou eenmaal zo, maar door het gebruik van een rolstok maak je het een stuk lichter, meent Zeegelaar. Een rolstok is een soort aanzetstuk, wat zorgt voor een betere gewichtsverdeling.

De afwerking

Als alles goed gedekt is, is het belangrijk om niet te snel het tape te verwijderen. Wanneer je dit wel doet, kan dit voor een lelijke afwerking zorgen. Laat het dus zo lang mogelijk zitten en wanneer het plafond helemaal droog is, kan je voorzichtig het tape eraf halen.