Het kasteel van Croy, bij Aarle-Rixtel, behoort tot de Brabantse kastelen die nog wél in goede staat zijn, zag fotograaf Marc Bolsius: ,,Dankzij een bedrijf dat erin zit.”
Volledig scherm
Het kasteel van Croy, bij Aarle-Rixtel, behoort tot de Brabantse kastelen die nog wél in goede staat zijn, zag fotograaf Marc Bolsius: ,,Dankzij een bedrijf dat erin zit.” © copyright Marc Bolsius

Zo woonden onze rijke voorouders 100 jaar geleden

Gouden kranen, marmeren vloeren, en zeeën van ruimte. De landhuizen en kastelen van vroeger tonen de glorie van wat eens was. Maar het brokkelt langzaam af, letterlijk. Dus ging fotograaf Marc Bolsius op pad. Voordat het te laat is. 

,,Je ziet ze zo nog liggen, honderd jaar geleden ...” Fotograaf Marc Bolsius keek met dat sentiment door zijn lens in de slaapkamer in het Mastboomhuis in Oud Gastel. Voor het boek De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant bezocht hij circa zeventig kastelen en landhuizen verspreid over de provincie. 

Honderd jaar niets aan veranderd. Zelfs het linnengoed in de kast komt nog uit die tijd. Het Mastboomhuis in Oud Gastel: een tijdmachine.
Volledig scherm
Honderd jaar niets aan veranderd. Zelfs het linnengoed in de kast komt nog uit die tijd. Het Mastboomhuis in Oud Gastel: een tijdmachine. © copyright Marc Bolsius

Het doel van Bolsius: het gevoel van tóen terugbrengen. Precies om die reden wilde de stichting Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur (ABC) het boek ook uitbrengen. Erfgoed - geselecteerd en beschreven door cultuurhistoricus Wies van Leeuwen - dat Bolsius moest vastleggen, voordat het te laat was.

,,Er is al zó veel afgebroken of afgebrokkeld. Van het Groot Kasteel in Deurne staan alleen nog een paar muren overeind; van andere kastelen resteren slechts afdrukken in de grond. Het onderhoud is vrijwel niet te betalen.” Dus stuitte fotograaf Bolsius in kastelen op bedrijven die er ruimte huren, of zag hij dat eigenaren nog maar een paar kamers in gebruik hebben. Verder: geen verwarming, geen licht, geen meubilair. ,,Begrijpelijk, maar jammer. Dan zie je in de ruimtes die nog wel worden gebruikt ineens een ledlamp staan, of een woonkamer van honderd jaar geleden met een Ikea-tafel.”

(tekst gaat verder onder de foto’s) 

De geschilderde muren in huis Zwanenburg in Dinther
Volledig scherm
De geschilderde muren in huis Zwanenburg in Dinther © copyright Marc Bolsius
In veel van de oude huizen en kastelen was een privékamer voor het gebed. In Kasteel Zuidewijn (Sprang-Capelle) is deze nog helemaal in originele staat te zien.
Volledig scherm
In veel van de oude huizen en kastelen was een privékamer voor het gebed. In Kasteel Zuidewijn (Sprang-Capelle) is deze nog helemaal in originele staat te zien. © copyright Marc Bolsius

Toch resteerde er genoeg om de glorietijd met zijn camera te vangen, te vereeuwigen. Bolsius, bewonderend:,,Kijk alleen al naar de indrukwekkende trap van kasteel Boxmeer.  Voordat het te laat is..”

De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant, Wies van Leeuwen (tekst) en Marc Bolsius (foto’s), 34,95 euro, uitgever W Books

Kasteel Boxmeer kan volgens Bolsius pronken met ‘de meest indrukwekkende trap van Brabant’.
Volledig scherm
Kasteel Boxmeer kan volgens Bolsius pronken met ‘de meest indrukwekkende trap van Brabant’. © copyright Marc Bolsius