Zoveel woningen zijn er in 2020 gebouwd per gemeente
In Nederland zijn het afgelopen jaar 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is minder dan de doelstelling van 75.000 die het kabinet met de bouwsector heeft afgesproken, maar er komen waarschijnlijk nog zo'n tienduizend transformatiewoningen bij. Minister Kajsa Ollongren van Wonen telt die jaarlijks mee. De vraag is of het woningtekort op lange termijn wel wordt ingehaald met deze aantallen.
Delen per e-mail
In Den Haag zijn de meeste huizen aan de woningvoorraad toegevoegd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgelopen jaren stond Amsterdam op de eerste plek. In Zoeterwoude groeide de woningvoorraad door nieuwbouw het hardst, met bijna 6 procent. In totaal werden daar 202 nieuwbouwwoningen opgeleverd.
Correctie: Amsterdam laat weten dat vanwege de overgang op een nieuw systeem de CBS-cijfers niet juist zijn en het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in de hoofdstad hoger ligt.
Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsing of samenvoeging van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2019 werden door transformatie van gebouwen 12.500 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Hoeveel dat er in 2020 precies waren, weet het CBS nog niet.
Woningtekort van 330.000
Hoewel in 2019 en 2020 de doelstelling ongeveer werd gehaald, denken woningmarktdeskundigen dat dit niet genoeg is om het tekort van zo'n 330.000 huizen in te lopen.
Ook minister Kajsa Ollongren wil de plancapaciteit omhoog hebben. Ze heeft 450 miljoen euro gepompt in zogenoemde ‘vernieuwingsgebieden’. De bouw van woningen voor dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en andere spoedzoekers wordt versneld door nog eens 50 miljoen euro vrij te maken.
Hiermee moeten snel 12.400 woonplekken gerealiseerd worden. Verder heeft Ollongren woondeals gemaakt met regio's waar de woningnood het hoogst is en ze verwacht dat tot 2030 bijna 900.000 huizen gebouwd kunnen worden. Momenteel staan er bijna 8 miljoen huizen in Nederland.
In de Randstad wordt nog altijd het meeste gebouwd. In Zuid-Holland ging het in 2020 om ruim 15.000 huizen, Noord-Holland en Noord-Brabant volgen met elk ruim 10.000 woningen. In Flevoland, Groningen, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland lag de groei boven het landelijk gemiddelde. In Limburg werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.
Het afgelopen jaar bestond steeds de vrees dat stikstof de bouw van nieuwe woningen zou remmen. De bouwsector liet eerder al aan deze site weten dat dankzij de invoer van een drempelwaarde stikstof geen rol meer speelt in het dwarsbomen van woningbouwplannen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMValentijnsdag
Zo blijft je valentijnsboeket extra lang mooi: ‘Houd bloemen uit de buurt van fruitmand’
Bloemen gekregen voor Valentijnsdag? Met deze tips verzorg je ze het best. En voor wie nog een boeket wil uitzoeken: tulpen of een romantische krans zijn goede alternatieven voor de klassieke rode roos. -
PREMIUM
Rouwvliegenplaag op komst: dit doe je om ze in huis te bestrijden
Het is winter, eindelijk van die vervelende fruitvliegjes, muggen en wespen af. Maar er lijkt een nieuwe plaag in opkomst te zijn: rouwvliegen. Waar komen ze vandaan en wat kan je doen om deze beestjes te bestrijden? -
PREMIUM
'Voordat een huis wordt gebouwd, ben je tien jaar verder dankzij oeverloze discussies’
Als je de woningnood wilt oplossen, moet je huizen bouwen. Daar is van links tot rechts iedereen het over eens, maar het verstrekken van vergunningen blijft achter. Piet Adema, voorzitter van de grootste branchevereniging voor woningbouwers, zegt te weten waar het aan ligt: gebrek aan durf bij met name lokale politici. -
Roep om meer hout in woningbouw zwelt aan
Meer nieuwbouwhuizen zouden uit hout moeten bestaan. Die oproep van meer dan tweehonderd bouwbedrijven, architecten en ingenieursbureaus vindt weerklank bij de opstellers van de Actieagenda Wonen, die deze week met een plan kwamen om 1 miljoen huizen te bouwen tot 2030. Houtbouw zou de productie kunnen versnellen. -
eigen tuin eerst
Deze planten kennen allerlei kruisingen, mede dankzij de hommels
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Door het kruisen van longkruiden krijg je een eindeloze reeks van nieuwe hybriden. Dit zijn Romkes favorieten.
-
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
energierekening
Uwe (76): ‘Ik kan slapend rijk worden met die zonnepanelen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Uwe Smit (76) uit Julianadorp. -
PREMIUM1
Heeft je cv-ketel z’n tijd wel gehad? ‘Eérst stoppen met energie verspillen, dán pas verduurzamen’
Een dik pak sneeuw en vorst staan garant voor winterpret, maar misschien ook voor een energierekening waar je kippenvel van krijgt. Een goed werkende cv-ketel helpt de kosten te drukken.