Volledig scherm
De brandweer rukte 15 maart met groot materieel uit naar een brand op een boerderij in Zeewolde. © Sacha Wunderink

'Aanrijtijden brandweer Zeewolde in principe onhaalbaar'

ZEEWOLDE - Het college van Zeewolde is van mening dat er altijd gestreefd moet worden om de landelijke norm van aanrijtijden voor de brandweer te halen, maar beseft dat dit lastig is: "Gelet op de grootte van ons grondgebied, en vooral in het buitengebied, is dit in principe onhaalbaar", laat het college weten in de beantwoording op vragen van de fractie Leefbaar Zeewolde.

De lokale politieke partij uitte haar zorgen over de aanrijtijden van de brandweer in de gemeente Zeewolde. De norm, om binnen acht minuten bij een prio 1 brand/calamiteit aanwezig te zijn, werd bijvoorbeeld in 2014 in 16,3 procent van de gevallen gehaald; in 2015 was dit volgens het jaarverslag nog 7,7 procent.

Preventie
Leefbaar Zeewolde wilde onder meer weten of preventieve maatregelen en alternatieve blusmogelijkheden een oplossing kunnen zijn voor het probleem. Het college laat daarop weten dat de regionale brandweer Flevoland daar verantwoordelijk voor is. "Wij weten dat de Regionale Brandweer Zeewolde al het mogelijk doet om de brandbestrijding en de brandpreventie in het buitengebied zo optimaal mogelijk te laten zijn." Daarnaast legt het college uit dat er afspraken zijn met omliggende korpsen bij grote incidenten. Het korps Nijkerk springt bijvoorbeeld bij voor incidenten in de Zuidlob en bij De Eemhof.

Extra kazernes
De enige oplossing volgens het college om de aanrijtijden te verbeteren, is het instellen van extra kazernes met vast personeel in het buitengebied. De kosten zijn dan voor de gemeente. "Het prijskaartje dat hieraan hangt is dusdanig hoog dat dit niet als een realistische oplossing van het probleem wordt gezien", aldus het college.

Flevoland