Ongeveer de helft van de grond die bestemd is voor het datacenter is afgelopen weken via de gemeente Zeewolde in bezit gekomen van Polder Networks, het bedrijf dat de aankoop van de grond regelt voor het Amerikaanse bedrijf.
Volledig scherm
PREMIUM
Ongeveer de helft van de grond die bestemd is voor het datacenter is afgelopen weken via de gemeente Zeewolde in bezit gekomen van Polder Networks, het bedrijf dat de aankoop van de grond regelt voor het Amerikaanse bedrijf. © Carlo ter Ellen DTCT

Amerikaanse datareus heeft in stilte al 80 hectare grond gekocht in Zeewolde

De Amerikaanse datagigant die zich in Zeewolde wil vestigen heeft de helft van de benodigde grond al in zijn bezit. Met tussenkomst van de gemeente heeft het datacenter afgelopen weken ruim 80 hectare grond aangekocht voor ongeveer veertig miljoen euro. De andere helft volgt later.

4 reacties

 • Gert Mossink

  2 weken geleden
  Dit lezende heb ik maar 1 gedachte: hoe komt het dat dit zo snel geregeld is en kennelijk kan worden en dat grond voor huizen, waar veel meer behoefte aan is, processen zijn die jaren moeten kosten?
 • AD Schoutens

  2 weken geleden
  Zoals bekend vragen de datacentra veel grondwater om de centra te koelen. In Zeewolde wordt grondwater onttrokken wat afkomstig is van de Veluwe. De Veluwe is een natura 2000 gebied wat erg aan het verdrogen is onder andere a.g.v. ontrekkingen van grondwater in de Flevopolder. Dat wordt met de komst van dit soort grote datacentra alleen maar erger. Ook verdere verzilting van het grondwater kan toenemen waardoor berekening van gewassen steeds moeilijker gaat worden.
 • Meta Schlickeisen

  2 weken geleden
  Vergt veel extra electriciteit, dus zo komen we nooit aan ons doel
 • Jan Visser

  2 weken geleden
  Zonde dat we hier kostbare goede landbouw grond voor gebruiken. Op plekken waar problemen zijn met zoetwater(droogte) of slechte grond zou vestiging van deze bedrijven veel logischer zijn! Het lijken eerder prestige projecten van lokale bestuurders dan dat hier een duidelijke gedachte achter zit.
 1. Welke duistere geheimen nam Wim S. mee zijn graf in?
  Play

  Welke duistere geheimen nam Wim S. mee zijn graf in?

 2. EOD heeft handen vol aan hobby-bomzoekers: 'Levensgevaarlijk'
  Play

  EOD heeft handen vol aan hob­by-bomzoekers: 'Levensge­vaar­lijk'

Flevoland