CBS-cijfers: bouw nieuwe huizen neemt hard toe in deze gemeenten rond de randmeren en op de Veluwe
Het percentage nieuwbouwwoningen nam in 2021 relatief hard toe in een aantal gemeenten rond de randmeren en op de Veluwe. Dat blijkt uit CBS-cijfers over nieuw opgeleverde woningen in Nederland.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden in Nederland bijna 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd in 2021. Daarmee groeide de woningvoorraad met 0,9 procent tot ruim 8 miljoen woningen.
In onze regio zaten met name een aantal gemeenten op de Veluwe en rond het Veluwemeer, Wolderwijd en Nuldernauw daar flink boven. Zo noteerden Zeewolde, Dronten, Nijkerk, Putten, Elburg, Hattem, Heerde en Voorst stijgingspercentages van 1,2 tot 3,4 procent. In deze gemeenten werden afgelopen jaar volgens het CBS in totaal 1657 nieuwbouwhuizen opgeleverd.
Zie hieronder hoeveel huizen er werden bijgebouwd in jouw gemeente en met hoeveel procent het totale aantal woningen groeide:
Lelystad
In de cijfers valt verder op dat er flink veel nieuwe woningen bijkwamen in Lelystad (703), waardoor het aantal woningen in die gemeente toenam met 2,1 procent.
Ook in Staphorst (1,2 procent), Urk en Zutphen (beide 1,3 procent) werden gemiddeld meer woningen bijgebouwd dan in de rest van Nederland.
Zeven gemeenten in het verspreidingsgebied van de Stentor (waaronder Apeldoorn en Deventer) bleven achter bij de landelijke groei van het aantal nieuwbouwwoningen.
Zeewolde in top 5
Zeewolde komt met een stijgingspercentage van 3,4 procent in de top 5 van Nederlandse gemeenten waar het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2021 relatief gezien het hardst steeg. Alleen Zoeterwoude, Diemen, Maassluis en het Noord-Hollandse Beemster noteerden hardere stijgingen.
In laatstgenoemde gemeente steeg de woningvoorraad door nieuwbouw vorig jaar het hardst met bijna 7 procent. In totaal werden daar 272 nieuwbouwwoningen opgeleverd.
Zie hieronder hoeveel woningen er in de rest van Nederland werden bijgebouwd en met hoeveel procent het aantal huizen per gemeente steeg:
Amsterdam het meest
In absolute zin werden de meeste nieuwbouwhuizen gebouwd in de gemeenten Amsterdam (ruim 4600), Utrecht, Almere en Eindhoven.
Naast nieuwbouw voegen ook ‘transformaties’ woningen toe aan de voorraad. Daarvan is sprake als voormalige kantoren of bedrijfspanden worden omgebouwd tot woningen. Door deze transformaties groeide het aantal woningen in 2020 met ruim 10.000.
De cijfers over het aantal transformaties in 2021 worden later dit jaar bekendgemaakt.
Hieronder een overzicht dat het CBS gaf over het aantal nieuwbouwhuizen dat in Nederland werd opgeleverd van 2010 tot en met 2021. Daaruit blijkt dat er in 2021 (68.600) iets minder nieuwbouwwoningen werden opgeleverd dan in 2020 (70.000) en 2019 (71.500), maar nog altijd aanzienlijk meer dan in de jaren daarvoor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
PREMIUM
Meer samenwerking rond het Wolderwijd: Gaan Zeewolde en Harderwijk straks samen huizen bouwen in de polder?
Fuseren is (vooralsnog) een brug te ver, maar de drie gemeenten rondom het Wolderwijd gaan hoe dan ook inniger samenwerken. Politici uit Harderwijk, Ermelo en Zeewolde zijn zowel enthousiast als sceptisch. Want wat betekent deze samenwerking nou concreet? Gaan Harderwijk en Zeewolde straks samen huizen bouwen in de polder? -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Er zijn één miljoen huizen nodig om de woningnood op te lossen: waar, voor wie en wat kost een huis straks?
1 miljoen huizen moeten er de komende jaren bij komen om de woningnood op te lossen. Zet ze bij elkaar en je hebt een stad die twee keer zo groot is als Amsterdam. Maar waarom 1 miljoen, en niet meer of minder? Wie gaan daar wonen? En waar moeten die huizen worden gebouwd: in de stad of in het weiland? -
PREMIUM
Omwonenden van geplande woontoren in Zeewolde spreken van ‘doldriest plan’
De voorgenomen bouw van een woontoren langs de Strandweg in Zeewolde is omstreden. Veel te hoog, zegt de een. Een prachtig gebouw, zegt de ander. De gemeenteraad reageert verdeeld. Als het gebouw er komt, is het een blikvanger. Maar blijft het bij deze ene woontoren?
-
UPDATE
Politie houdt man (19) vast na steekpartij in woning Lelystad: ‘Incident in familiare sfeer’
Lelystad -
-
-
PREMIUM
Een nieuwe stad zo groot als Zwolle in de achtertuin van Zeewolde? Deze bedrijven willen het gaan bouwen
Een stad zo groot als Zwolle moet in de akkers buiten Zeewolde verrijzen. Dat radicale plan heeft een consortium van vier grote bedrijven dinsdag aan minister Kajsa Ollongren aangeboden. In het kleine Zeewolde zijn ze zich rot geschrokken. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJS van Katwijk
E Berg