Impressie van het datacenter van Meta in Odense in Denemarken. De twee achterste hallen werden in september 2019 in gebruik genomen. Aan de derde (op de voorgrond) wordt nu gebouwd.
Volledig scherm
PREMIUM
Impressie van het datacenter van Meta in Odense in Denemarken. De twee achterste hallen werden in september 2019 in gebruik genomen. Aan de derde (op de voorgrond) wordt nu gebouwd. © Meta/Facebook

De 19 raadsleden van Zeewolde staan voor misschien wel de belangrijkste beslissing uit hun politieke leven

VideoMoet het grootste datacenter van Europa in de Flevopolder komen? Voor dat ingrijpende besluit staan de negentien raadsleden van Zeewolde deze maand. Een keuze met landelijke impact, misschien wel de belangrijkste uit hun politieke carrière. ,,Maar er is nog zoveel onduidelijk en onzeker”, zegt Erik van de Beld (ChristenUnie). ,,We lopen elke keer tien stappen achter.’’

11 reacties

 • jos zoet

  1 jaar geleden
  Trap er niet in...Dit is al voor de inbedrijfstelling een erfenis van jewelste..
 • Vincent Schuurman

  1 jaar geleden
  Een energieverslindende fabriek die data genereert en verkoopt. Het is niks anders dan een mega reclamefolder fabriek. Belasting van het electriciteitsnetwerk en waternetwerk. Onnodige energieverbruiker, alleen om de poen te doen. Elke vinger die je aan dit project geeft, wordt je hele lijf genomen, waarna we tot in de lengte der dagen aan deze onzinnige fabriek vast zitten, in elk opzicht! Ruimte voor landbouw, akkerbouw en huizen, niet voor een buitenlandse datareus, al zeker niet META.
 • Rick Oudleusen

  1 jaar geleden
  Er hoeft helemaal niets snel besloten te worden. Neem de tijd, laat je niet onder druk zetten. Die druk en gebrekkige informatievoorziening is een middel om snel het plan er door gedrukt te krijgen. Maar wat zijn de gevolgen voor meer tijd nemen? NIETS! Willen ze dan ergens anders? Waar dan? En dan nog; ja graag ergens anders! Let op, voor 1380GWh heb je 106 mega-windturbines (as 130m, rotor 140m) voor nodig. En daar zit al helemaal niemand op te wachten. Zeewolde niet, de buurgemeenten niet.
 • Arend van Faassen

  1 jaar geleden
  De opmerkingen hieronder geven mij een beetje het idee van wel de lusten, maar niet de lasten. Als wij zo graag gebruik maken van allerlei sociale media zal dit ook ergens gereguleerd moeten worden. En dat kunnen we dan niet afschuiven op het buitenland. Zo van zadel hen maar op met de troep. Dus als we dit niet willen allemaal even smartphone etc opschonen van data gebruikende programma's. Scheelt dan in verbruik en horizonvervuiling en in de winst van die giganten.
 • J Visser

  1 jaar geleden
  Alle duurzame doelen zijn onder voorbehoud. Dan weet je het wel wat de discussie over een paar jaar is.