Op dit bungalowpark waar arbeidsmigranten wonen in Zeewolde gebeurde op 13 juli een steekpartij.
Volledig scherm
Op dit bungalowpark waar arbeidsmigranten wonen in Zeewolde gebeurde op 13 juli een steekpartij. © Ruben Schipper

Dertig maanden cel voor steekpartij bij Polenhotel Zeewolde

Een 35-jarige man uit Polen is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 30 maanden celstraf voor het neersteken van een medebewoner van het Polenhotel in Zeewolde.

Tien maanden van de dertig maanden celstraf heeft de rechtbank voorwaardelijk opgelegd, als waarschuwing. Pas als hij zich nog een keer schuldig maakt aan een geweldsincident moet de man die tien maanden celstraf uitzitten.

De steekpartij gebeurde op 13 juli op het terrein van het zogenoemde ‘Polenhotel’ aan de Bosruiterweg 14 in Zeewolde. Op dit adres wonen een kleine 1200 arbeidsmigranten. Een 31-jarige arbeidsmigrant raakte zwaar gewond, toen hij met een mes in zijn buik werd gestoken. Twee heren waren dronken en maakten ruzie, waarbij de 35-jarige man een gebroken neus opliep. Bloedend liep hij zijn woning in, haalde een mes en stak zijn opponent in de buik. De officier van justitie eiste twee weken geleden 24 maanden onvoorwaardelijke celstraf.

Geen noordweer

De advocaat van de verdachte had gepleit voor vrijspraak omdat het zou gaan om noodweer. Volgens de advocaat was de bloedende man met zijn gebroken neus naar binnen gelopen om zijn wonden te verzorgen, maar werd hij daar opnieuw aangevallen. De rechtbank acht het beroep op noodweer exces niet geloofwaardig. Daarbij fundeert de rechtbank haar inzicht op de verklaring van een getuige, namelijk de vriendin van de steker. 

Niet de eerste keer

Buren zijn ongerust over de veiligheid rond het Polenhotel. Het is niet de eerste keer dat daar een steekpartij gebeurt. Op 10 mei 2018 raakte op hetzelfde adres een arbeidsmigrant zwaargewond omdat hij met een mes was gestoken door een Pool. Onderzoek naar die zaak loopt nog.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter reageerde op de ongeruste oproep van de buren met de mededeling dat hij de situatie bij het Polenhotel voldoende onder controle heeft en de situatie inschat als veilig.

  1. Voorvechter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico verspreiding coronavirus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’
    PREMIUM

    Voorvech­ter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico versprei­ding coronavi­rus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’

    Nertsenfokkers maken zich wel degelijk zorgen over het risico op verspreiding van het coronavirus rondom hun bedrijven. Dat zegt Lyon Hutten uit Nieuw Heeten, die tot voor kort nog duizenden nertsen hield. Minister Carola Schouten stelde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer nog dat het risico ‘verwaarloosbaar’ is. Hutten: ,,Daar zijn we het niet mee eens.’’

Flevoland