Volledig scherm
In Monnickendam werden vorige week al dode vogels geruimd. © ANP

Dode vogels in Zeewolde dragen besmettelijke variant vogelgriep

ZEEWOLDE - De wilde watervogels bij Zeewolde zijn omgekomen door de besmettelijke variant van de vogelgriep H5N8. Dit meldt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volgens Tjitte Mastenbroek houden pluimveebedrijven zich tot dusverre goed aan de ophok- en afschermplicht. ,,Zo hopen we verspreiding te voorkomen. We controleren de bedrijven sinds eind vorige week.’’ Volgens Mastenbroek heeft deze variant echter nog nooit tot ziekte bij mensen geleid. Hij baseert zich hierbij op gegevens van het RIVM.

Afgelopen weekend werd al bekend dat de dieren met vogelgriep besmet waren, maar nog niet om welk type het ging. Dat werd vandaag bekend Eerder werd de zeer besmettelijke vogelgriep al gevonden bij dode kuifeenden en futen bij Monnickendam.


Ophokplicht
De ziekte werd ook in landen als Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels aangetroffen. Daarom werd vorige week een ophok- en afschermplicht ingesteld voor pluimveebedrijven en worden deze bedrijven sinds donderdag gecontroleerd.

De gemeente Zeewolde waarschuwde eerder al om de dode vogels vooral niet aan te raken. ,,Vermijd uit voorzorg contact met de dode watervogels. Indien er geen langdurig of intensief contact is, is er geen kans op overdracht.''

Hobbydieren
Begin deze week stelde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken ook een verbod in op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels door hobbydierhouders. Ook is er een jachtverbod ingesteld op watervogels.

Flevoland