Als het aan de Eerste Kamer ligt, gaat het hyperscale datacenter bij Zeewolde niet door.
Volledig scherm
PREMIUM
Als het aan de Eerste Kamer ligt, gaat het hyperscale datacenter bij Zeewolde niet door. © Foto Freddy Schinkel

Eerste Kamer wil af van plannen Meta voor datacenter in Zeewolde

Minister Hugo de Jonge moet ‘ieder legaal geitenpaadje’ benutten om het datacenter in Zeewolde tegen te houden. Met uitzondering van VVD en CDA steunden zojuist alle partijen de motie waarin de minister wordt opgeroepen de bestemmingsplanwijziging die de komst van Meta mogelijk maakt te schorsen. 

10 reacties

 • Alex Eijsink

  1 jaar geleden
  Kunnen we de vorige gemeenteraad niet aanklagen wegens wanbestuur en hun een schadevergoeding laten betalen? Zulke onbekwaamheid moet je niet laten lopen.
 • Ed Noorman

  1 jaar geleden
  Natuurlijk, die technische rommel moet hier niet komen! Die politiek van Zeewolde is totaal onbekwaam om zo'n onzinnige beslissing te nemen. Dat is gebeurd uit het oogpunt van veel geld binnenhalen! Zeer slecht voor het milieu door het enorme stroomverbruik!!
 • Chris Adler

  1 jaar geleden
  De datacenters van META zijn voor het bedrijfsleven (nog) niet zo belangrijk als Amazon of Microsoft, maar ik hoop dat de oorlog in Oekraïne duidelijk maakt dat je niet allemaal je data in hetzelfde datacenter moet zetten, want dat is wel een heel makkelijk doelwit en extra betalen om het ook veilig om nog een datacenter te hebben maakt niet uit, want die gaat er dan ook aan, ik denk zelfs als eerste. Eigen serverruimte, het klinkt inmiddels ouderwets, maar zou nog wel eens voordelen krijgen.
 • R. Harms

  1 jaar geleden
  Dus een slecht plan kan niet worden herzien omdat het een democratisch besluit zou zijn.?
 • HAM Boelens

  1 jaar geleden
  In Denemarken willen ze het graag plaatsen. Ga daar naar toe. Dat is bij ons in de buurt zodat wij er ook wat aan hebben. Dan is er plaats voor huizen, wat erg nodig is Hugo de Jonge. En dan blijft land over voor bos en landbouwgrond. En hebben de Nederlanders water. Anders hebben we hier een tekort aan. Want zo’n datacenter gebruikt meer water als iedereen denk.