Het datacenter in Odense. Facebook kijkt nu ook naar het Deense Esjberg voor nieuwbouw.
Volledig scherm
PREMIUM
Het datacenter in Odense. Facebook kijkt nu ook naar het Deense Esjberg voor nieuwbouw. © Ard Jongsma

Facebook kocht ergens anders grond voor datacenter toen kritiek in Zeewolde steeds harder begon te klinken

Als het datacenter in Zeewolde niet door kan gaan of langer gaat duren door randvoorwaarden en twijfels van de rijksoverheid, heeft Meta/Facebook nog meer ijzers in het vuur. Onlangs kocht de datagigant 212 hectare grond in het Deense Esbjerg om daar een hyperscale datacenter te bouwen. Laat het bedrijf Zeewolde schieten?

39 reacties

 • Teun van Unen

  10 maanden geleden
  Zet op die plek maar een vestiging van ASM International neer. Dat heeft in ieder geval 2 voordelen : - chiptekort wordt sneller weggewerkt - heel wat arbeidsplaatsen - lang niet zoveel verbruik van energie Teun van Unen
 • A Eijsink

  1 jaar geleden
  Laat Facebook schieten mensen. Geen data center meer nodig van meta. Nergens. Dat is de oplossing.
 • Andre Eggerding

  1 jaar geleden
  Als bezitter van een auto hoef je ook geen autosloperij in je achtertuin te accepteren.
 • Leon Beljon

  1 jaar geleden
  Mag ik aannemen dat ieder die Cloud en Meta maar niets vinden ook nooit een Whatsappje versturen? Het artikel en jullie reacties hierop staan ook de cloud. In Nederland staan al een aantal grote datacenters, nooit iemand over horen klagen. Bakker logistiek beslaat 150 duizend m2 prima landbouwgrond op Trekkersveld Zeewolde, honderden vrachtwagens per dag laden en lossen. Nooit iemand over horen klagen. Beetje hypocriet.
 • roel Pan

  1 jaar geleden
  @ Joost van Zutphen: zo onderhand weten we nu wel dat je bezorgd bent om je patientengegevens. Terecht. Maar vraag je eens af waarom Meta en andere techreuzen er voor kiezen hun energieslurpende datacenters te (willen) bouwen in een klein land met de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld. Worden ze gelokt met stroop?