Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Geen windvlaag gaat meer verloren
in Prinses Alexia Windpark Zeewolde

Met 88 batterijen uit een BMW i3 draaien de wieken in het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde nooit meer voor niets. Als er meer energie wordt opgewekt dan het stroomnet nodig heeft, kan dat vanaf woensdag worden opgeslagen in de megabatterij. 

Nuon heeft in BMW (batterijen) en Alfen (opslagsysteem) partners gevonden die volgens eigen zeggen samen met drie megawatt 'de grootste batterij van Nederland' hebben. Megabatterijen helpen om pieken en dalen in het stroomaanbod op te vangen en beter af te stemmen op de vraag van het stroomnet. Het overschot wordt in de batterij opgeslagen, zodat het gebruikt kan worden als het stroomnet de energie wél nodig heeft. Het dilemma 'use it or lose it' bij de opwekking van energie uit wind en zon wordt hiermee opgelost. 

De batterij wordt de komende tijd uitgebreid tot twaalf megawatt, wat gelijk staat aan acht zeecontainers vol batterijen en elektronica. 

Klimaatneutraal

De energieleverancier beschouwt de megabatterij als een belangrijke stap in de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Projectmanager Boudewijn Tjeertes van Nuon: ,,Hiermee kunnen we duurzaam opgewekte energie eindelijk flexibel inzetten en wordt er niets meer verspild. En we denken verder, want we maken bijvoorbeeld ook plannen om een batterij in een woonwijk te plaatsen waar veel huizen met zonnepanelen zijn. Zo kunnen de wijkbewoners hun overdag opgewekte zonne-energie ook gebruiken als ze thuiskomen en 's nachts de auto willen opladen. Nu gebeurt dat nog vaak met grijze stroom omdat het dan donker is.”

Flevoland