Exclusief

Het beste van De Stentor

In DS+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Groot Nieuws Radio wil middengolf behouden

Er is een loopgravenoorlog over de toekomst van het laatste zenderpark voor de middengolf (bij Zeewolde). Groot Nieuws Radio mag volgens contract nog vijf jaar lang een christelijke boodschap uitzenden op de 1008 meter middengolf. Maar exploitant Novec wil de zenders op 1 september uitzetten. Verhuis maar naar DAB+ (digitale radio, red.), zeggen ze, een kraakhelder signaal en in stereo.

Broadcast Partners die de zender voor de christelijke zender huurt (en zorgt dat de publieke omroepen, Sky en 538 via andere zenders in Nederland te horen zijn) is verbolgen. ,,Novec kan meer verdienen met het windmolenpark dat op de plek mag komen'', zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven. Bij een hoorzitting voor de Autoriteit Consument en Markt kwamen de partijen elkaar geen stap nader. Deze maand wordt daar het Salomonsoordeel geveld. ,,Wie ook wint, de ander zal direct naar de bestuursrechter stappen. Als wij verliezen gaan we ook naar de kort gedingrechter, om te voorkomen dat de masten worden omgetrokken voor een oplossing in zicht is, ik acht ze daartoe in staat." Groot Nieuws Radio zendt al tien jaar de blijde boodschap uit via de twee hoge masten van 208 meter en mag dat nog tot 31 augustus 2022 doen. Sinds ook Radio 5 er in 2015 de brui aangaf vindt Novec de spoeling dun.

Quote

Wie ook wint, de ander zal direct naar de bestuursrechter stappen.''

Robert-Jan van der Hoeven

,,Onzin", zegt Van der Hoeven, ,,vroeger deelden de twee klanten de kosten, nu betaalt Groot Nieuw Radio in haar eentje, er is gewoon fatsoenlijk aan te verdienen, ook door ons." Bovendien is de installatie allang afgeschreven, dus tel uit je winst - zeggen ze bij Broadcast Partners. ,,De crux is dat Flevoland hier een windmolenpark wil toestaan. Molens en zendmasten gaan niet samen." Zowel windmolens als etherfrequenties behoren tot de boedel van het ministerie van Economische Zaken. ,,We krijgen toch sterk de indruk dat het geld hier wint." ,,Als Novec gelijk krijgt is Groot Nieuws Radio de klos, dat kan echt niet, we zijn verplicht aan onze klant om het signaal te behouden. En Novec liet heel stellig weten: we willen echt af van de zenders in Flevoland." 

Bestuursrechter

De strijd gaat door bij de bestuursrechter en desnoods bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. ,,Wij willen in kort geding voorkomen dat de zender niet op uit wordt gezet zolang er geen oplossing is en die is er niet. Novec zegt tegen ons: wijk uit naar Lopik, maar een convenant maakt het onmogelijk om er met hoog vermogen uit te zenden. Sinds de oude middengolfmasten zijn omgetrokken rukte woningbouw op." Volgens Wilfred Hardeman van Groot Nieuws Radio laat Novec de luisteraars het liefst verhuizen naar DAB+. Maar dan is er alleen dekking in de Randstad en elders in Nederland - als op de Biblebelt - niet. ,,Bovendien moeten onze luisteraars dan een DAB+ radio kopen." Die verwachting is er - de zender bereikt 3,2 procent trouwe luisteraars die zelfs gepiep van de middengolf voor lief nemen om hun gospels te horen. Novec wil niet op het geschil reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Volledig scherm
De middengolfinstallatie met z'n 208 meterhoge masten ten noorden van Zeewolde. © Ruben Schipper

Flevoland