Een impressie van het datacenter dat Facebook gaat bouwen in Zeewolde.
Volledig scherm
PREMIUM
Een impressie van het datacenter dat Facebook gaat bouwen in Zeewolde. © Meta

Kritiek op Facebook voor bouwen eigen elektriciteitsstation in Zeewolde: kunnen rijken nu voorrang op net kopen?

Netbeheerder Tennet vindt het onwenselijk dat Facebook voor het datacenter in Zeewolde een eigen elektriciteitsstation gaat bouwen. De beheerder vreest dat meer ‘rijke’ bedrijven een soortgelijk voorstel gaan doen en op die manier voorrang krijgen op het netwerk. ,,We houden liever zelf zicht op de kwaliteit van ons elektriciteitsnetwerk.”

17 reacties

 • W Zijlstra

  5 maanden geleden
  Het zou mij niet verbazen als er straks Niet of Nauwelijks wordt betaald door Meta voor de stroom die wordt afgenomen van het Netwerk. Het dient immers een groot belang.
 • Jeroen Oosterlaar

  5 maanden geleden
  Willem, ik denk niet dat men dat niet ziet en dat suggereert dat er, zoals wel vaker lijkt te gebeuren, andere belangen spelen. Ja ik ben een complotdenker en ja ik draag die titel met trots. Binnenkort komt Elon Musk met zijn "veilige" huishoudrobot en voor je het weet is Skynet een feit en zijn we met z'n allen John Conner aan het beschermen en aan het kijken/luisteren of "Wolfie nog just fine is" ;).
 • T. Klok

  5 maanden geleden
  In dit overbevolkte land zal straks overal tekort aan zijn. Zo'n datacenter slurpt energie en drinkwater. Dat kan dan weer wel.
 • Jan Buitenhuis

  5 maanden geleden
  Ik vind het onbegrijpelijk dat een gemeentebestuur van het plaatsje Zeewolde over zo’n mega project mag beslissen. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer deze Tech Giganten hun zinnen ergens op hebben gezet dit gewoon doorgaat, en het klimaat gaat hier weer een flinke PIJP roken. Maar dat zal hun een zorg zijn🤮
 • Willem ter Kulve

  5 maanden geleden
  Weer een datacenter, wanneer stoppen we eens met deze onzin. We hebben grond te weinig, er is een groot woningtekort, we doen te weinig voor het klimaatakkoord, maar een datacenter binnenhalen kan gewoon. Waarom ziet Economische Zaken niet in dat dit in Nederland gewoon niet kan. De Nederlandse burger heeft hier geen fluit aan en het o zo grote Meta staat er lachend bij, want die krijgt ook gewoon subsidie voor dit datacenter.

Flevoland