Een impressie van het datacenter dat Facebook gaat bouwen in Zeewolde.
Volledig scherm
PREMIUM
Een impressie van het datacenter dat Facebook gaat bouwen in Zeewolde. © Meta

Landelijke politiek zet rem op datacenter in Zeewolde: halen nieuwe wensen al gemaakte afspraken in?

Het spel is op de wagen. Waar de lokale politiek in Zeewolde groen licht geeft voor de komst van het datacenter van Meta/Facebook naar de polder, wordt landelijk geprobeerd de bouw van het 250 voetbalvelden grote complex te blokkeren. ,,Het is niet zeker dat het gaat lopen zoals wij hopen.”

6 reacties

 • Oskam

  5 maanden geleden
  Wat mij verbaast is dat iedereen denkt dat het datacentrum groene energie gaat gebruiken. In Nederland kun je niet kiezen wat voor soort stroom er uit je stopcontact komt. Aangezien alle beschikbare groene stroom ook al verbruikt wordt, is alle energie die extra verbruikt wordt in mijn ogen grijze stroom.
 • Coos Paulusma

  5 maanden geleden
  Die energie slurpende datacenters moeten inderdaad ergens komen. Maar moet dat in ons overbevolkte landje? En realiseert iedereen zich dat: * het superlage energietarief voor Meta betaald werd en wordt uit de ODE die wij als burgers iedere maand via onze peperdure energienota betalen? * als de zon niet schijnt en er geen wind waait, de energie moet komen uit kolen- en gasgestookte energiecentrales? Of uit nieuw te bouwen zogenaamd CO2 neutrale biomassacentrales?
 • A.B. Spijker

  5 maanden geleden
  Als je voor het datacenter kiest plaats dan de benodigde energiecentrale ook in je eigen gemeente, windmolens of zonnepanelen . Trek de energie niet van het landelijke netwerk ook niet in tijden van schaarste.
 • L. Haak

  5 maanden geleden
  Stemmingmakerij met valse argumenten vanuit ‘Den Haag’. Gemeenten hebben enorm veel taken vanuit het rijk gekregen (gedumpt), en moeten ‘hun eigen broek op houden.’ Het is een eigen volwaardige bestuurslaag met verantwoordelijkheden. Die verantwoordelijkheid neemt het gemeentebestuur hier. Maar als landelijk splinterpartijen vinden dat gemeenten niet doen wat willen grijpt men in. Een 1e kamer die haar plek en haar bevoegdheden niet kent draagt bij aan de discussie of ze nog wel mag voortbestaan
 • Herman Oolman

  5 maanden geleden
  Als de rest warmte/energie van het data center volledig wordt gebruikt voor verwarming van huizen of kassen is energie slurper niet op z'n plaats. Een deel van deze energie wordt nu ook geslurpt. Eis om hiervoor geen fossiele brandstoffen te gebruiken lijkt mij logisch. Denk eerder dat mensen zich gepasseerd voelen in deze mega deal. Het centrum moet zowiezo ergens komen. Willen we meer of minder data?
 1. Randmeereilanden voor het eerst open voor evenementen: ‘Verwacht geen Lowlands op het water’
  PREMIUM

  Randmeerei­lan­den voor het eerst open voor evenemen­ten: ‘Verwacht geen Lowlands op het water’

  De Randmeren zijn booming. ’s Zomers liggen de havens vol en het aanbod aan wateractiviteiten wordt elk jaar groter. Gastvrije Randmeren speelt in op deze toenemende populariteit door de rode loper uit te rollen voor nieuwe activiteiten en initiatieven. Binnenkort wordt een vaarroutenetwerk gelanceerd en deze zomer zijn de Randmeereilanden het decor van een cultuurfestival. ,,Dat kan de deur openzetten voor meer evenementen.’’

Flevoland