Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Man (21) uit Zeewolde krijgt voorwaardelijke werkstraf voor geweld tegen ouders

De 21-jarige B. uit Zeewolde had een slechte jeugd. Met diagnoses als adhd, en de agressieve gedragsstoornis ODD ging het goed mis toen zijn ouders op zijn twaalfde in een vechtscheiding terechtkwamen. Hij belandde daarna in internaten en de relatie met zijn ouders kwam nooit meer goed. Eind vorig jaar bereikte dat een gewelddadige climax.

B. bedreigde zijn moeder via Facebook Messenger. ‘Dan kom ik naar je toe en knijp ik je strot zolang dicht tot je niet meer kan praten’, schreef hij haar onder meer rond 21 november. Zijn vader kreeg het op 14 december in Almere met hem aan de stok. Daarbij sneuvelde zijn bril.

Woensdag moest de jonge Zeewoldenaar ook voorkomen voor de mishandeling van zijn ex-vriendin in Zeewolde de vernieling van allerlei spullen in het huis waar ze samenwoonden.

Dat de relatie met zijn vader nog steeds slechts is, werd al voor aanvang van de rechtszitting duidelijk. De advocaat van de man wilde de jongen op de gang een hand geven, maar daar werd de Zeewoldenaar heel boos om. De parketpolitie werd uit voorzorg ingeschakeld voor het geval er echt iets fout zou gaan.

‘Ze provoceren me’, legde B. ter zitting uit. ‘Ik wil niks meer met mijn ouders te maken hebben, maar dan komt mijn vader toch weer naar deze zitting. Ik ben daar niet van gediend.’

Hij bekende de bedreiging van zijn moeder en het vernielen van de bril van zijn vader. Ook de vernielingen in het huis van hem en zijn ex nam hij voor zijn rekening. ‘Maar ik heb alles weer vervangen daarna.’

Neus

De mishandelingen van de vrouw, ontkende hij daarentegen. ‘Zij brak haar neus bij het stoeien. ‘Ze deed pas aangifte hiervan toen die vernielingen waren geweest. Mijn ouders probeerden haar tegen me op te zetten en toen zei ze opeens dat ik haar mishandeld had.’

Niet veel later probeerde de vrouw die aanklacht ook weer in te trekken, maar dat kon niet meer.

B. en zijn ouders hebben al jaren problemen. Sinds 2016 begonnen de bedreigingen aan het adres van zijn moeder, vertelde zij in een slachtofferverklaring. Sindsdien heeft ze angstaanvallen en nachtmerries, waarvoor ze ook speciale traumatherapie heeft gevolgd.

Eind vorig jaar ging het weer mis. Het contact met haar zoon verbrak ze, toen hij zijn zusje betrok in de bedreigingen. Ze vroeg de rechter evengoed om de jongen geen straf te geven, maar verplichte hulp.

Eis

‘Daar kreeg ik wel even een brok van in mijn keel’, zei de officier van justitie. Die eiste een werkstraf van 100 uur voorwaardelijk tegen B. met een proeftijd van twee jaar. In zijn proeftijd moet B. contact houden met de Reclassering en een psychische behandeling ondergaan. Daarnaast vroeg de officier om een contactverbod met zijn moeder voor twee jaar en een schadevergoeding voor vaders bril.

De politierechter vonniste conform de eis.

 1. Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon
  PREMIUM

  Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon

  Al joggend en gewapend met een vuilniszak zwerfafval verzamelen. De Zweden hebben er een naam voor: plogging. Het is een samenvoeging van ‘plocka upp', Zweeds voor oppikken, en joggen. Nu nog onbekend in Zeewolde, maar wellicht dat het na het eerste plogging-evenement op zaterdag 28 september ingeburgerd raakt. Ben Sonneveld (62), initiatiefnemer en fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, hoopt het van harte.
 2. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
  PREMIUM
  video

  Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

  Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

Flevoland