Meer dan honderd geiten omgekomen bij stalbrand in Zeewolde

VideoEen grote brand heeft het leven aan meer dan honderd geiten gekost. De brand vond plaats in een oude stal aan de Ooievaarsweg in Zeewolde.

De brand brak tegen 11.30 uur uit. In de stal stonden ongeveer 300 geiten, waarvan een deel hoogzwanger. In de stal lag ook een grote hoeveelheid hooi en stro en dit veroorzaakte een gigantische rookontwikkeling. ,,Rook is een sluipmoordenaar. Wij hebben geprobeerd eerst de rook weg te nemen door platen weg te halen. Daarna konden de geiten naar buiten,'' vertelt brandweervoorlichter Veenstra. Ook een muurtje werd gesloopt om de geiten naar buiten te halen. 

De geiten die wel konden ontsnappen aan de brand liepen na de brand wat verdwaasd over het erf of in de naastgelegen wei. ,,De dierenarts controleert ze nu op ingeademde rook. Ook lopen er een aantal met een verschroeid ruggetje rond. Als het nodig is worden een aantal dieren uit hun lijden verlost,'' vervolgt de brandweerwoordvoerder. In eerste instantie zag het ernaar uit dat het dodental nog zou oplopen naar omstreeks tweehonderd dode dieren. Na verdere inspectie in de uitgebrande stal waren een aantal dieren toch nog levensvatbaar. De oorzaak en exacte plek van uitbraak is onbekend. Tegen 13.00 uur was de brand meester.

Burgemeester

De schuur werd gehuurd door een jong stel. Het stel was net een halfjaar bezig met de geitenhouderij. Burgemeester Gerrit Jan Gorter kwam naar de Ooievaarsweg om de geitenhouders een hart onder de riem te steken.

Asbest

,,Bij de brand is mogelijk ook asbest vrijgekomen,'' vertelt brandweerwoordvoerster Veenstra.  Omwonenden moesten vanwege de vrijgekomen rook ramen en deuren sluiten. Ook werd geadviseerd om de ventilatie uit te zetten.

Volledig scherm
Omwonenden en wat geredde geiten kijken toe hoe de brandweer de stalbrand blust. Bij de brand kwamen meer dan honderd geiten om het leven. © Ruben Schipper
Volledig scherm
De brand vond plaats op een erf aan de Ooievaarsweg in Zeewolde. © Ginopress

Flevoland