Omstreden woontoren Zeewolde mag van rechter de ‘hoogte’ in: buurt trekt aan het kortste eind
De omstreden woontoren in Zeewolde gaat er gewoon komen, met vier verdiepingen. Als het aan de rechter ligt tenminste. Omwonenden verzetten zich al jaren tegen het bouwplan voor het beoogde appartementencomplex aan de Strandweg. Zij hoopten via de rechter een beperking in het aantal woonlagen voor elkaar te krijgen. Die gaat daar niet in mee.
Volgens de rechter heeft de gemeente de juiste beslissing gemaakt door het bouwplan goed te keuren. Vorig jaar gaf het college van burgemeester en wethouders toestemming voor een complex met vier etages. Het bestemmingsplan is in het voordeel van de protesterende buurt. Daarin staat dat het gebouw niet hoger mag zijn dan 10 meter, wat neerkomt op de bepleitte limiet van drie verdiepingen.
Toch geeft de gemeente vorig jaar toestemming voor vier woonlagen, omdat de nadelen van drie groter zouden zijn. In dat geval komen de woningen te krap op elkaar en is er geen ruimte voor parkeerplekken in het pand zelf, meent het college.
Woongenot
Buurtbewoners verzetten zich en brengen het conflict voor de rechter omdat het college de ‘bezwaren naast zich neerlegt’. ,,Mocht dat niet voldoende zijn dan procederen we desnoods door tot aan de Raad van State’’, zegt buurtbewoner Sylvia van Ommen vorig jaar tegen de Stentor. Van Ommen is vertegenwoordiger van het buurtcomité ‘Buurtcomité Herontwikkeling Strandweg 11'. ,,We geven het niet op, het gaat om ons woongenot.’’
Het buurtcomité maakt zich zorgen over privacy en ‘bezonning’. De omwonenden vrezen dat toekomstig bewoners vanaf de balkons rechtstreeks naar binnen kunnen gluren. Ook is er de zorg dat ze door het complex op zonnige dagen in de schaduw komen te zitten. Die nadelen zijn niet groot genoeg om een stokje voor het bouwplan te steken, vindt de rechter.
De gemeente heeft het belang van de stad ‘zwaarder laten wegen dan het belang van de eisers bij een gebouw van één bouwlaag minder’, concludeert de rechtbank. De rechter oordeelt dat de juiste afweging is gemaakt en verklaart het beroep ongegrond.
Slepend
In het najaar van 2021 komen buurtbewoners in verzet tegen de bouwplannen. Met de dan voorgenomen vijf verdiepingen en een hoogte van 17 meter wordt het gebouw volgens omwonenden veel te groot. Ook volgens het bestemmingsplan is het geplande complex te massief, op de kavel mag tot 10 meter hoogte worden gebouwd.
De tegenstand, verenigd in Buurtcomité Herontwikkeling Strandweg 11, spreekt van een ‘doldriest plan’. Het buurtcomité krijgt steun vanuit de gemeenteraad. De raad stemt in een krappe meerderheid tegen de bouw van de woontoren op de plek van voormalig café 't Haventje.
Hoger beroep
Daarmee is het plan niet van de baan. Projectontwikkelaar B. Koelewijn doet water bij de wijn en komt met een aangepast bouwplan: een pand van vier verdiepingen. De aanpassing en beoogde bouw krijgen de zegen van het college van burgemeester en wethouders. Daarmee zijn de tegenwerpingen en zorgen van de buurt niet zomaar weg. Zij zetten de hakken in het zand en zeggen niet akkoord te gaan met meer dan drie verdiepingen.
Met de uitspraak van de rechter trekken de protesterende bewoners aan het kortste eind. Zij zijn in het ongelijk gesteld en moeten de proceskosten vergoeden. De eisers kunnen nog in hoger beroep bij de Raad van State.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gemeenteraad van Zeewolde verwerpt omstreden woontoren van 17 meter hoog, maar bouw is nog altijd mogelijk
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUM
Bewoners die illegaal recreatiewoning bewonen, missen brief met dwangsom Zeewolde: eigen schuld zegt Raad van State
Een stel uit Zeewolde dat inmiddels van recreatiepark Horsterwold naar een huurwoning in Zeewolde is uitgeweken, is door de gemeente Zeewolde terecht aangeslagen voor 25.000 euro. Dit bepaalde de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de Zeewoldenaar en zijn partner.Zeewolde -
6 tips1
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUM
De strijd om de woontoren in Zeewolde is nog niet gestreden: ‘desnoods door tot de Raad van State’
De strijd om de bouw van een appartementencomplex aan de Strandweg in Zeewolde is nog niet gestreden. Burgemeester en wethouders hebben groen licht gegeven voor een aangepast bouwplan. Maar voor omwonenden gaan de aanpassingen niet ver genoeg. Zij zijn bereid de zaak voor te leggen aan de rechter.
-
PREMIUM
Zeewolde wil toch doorgaan met ‘doldriest plan’ voor woontoren aan Strandweg
-
-
-
PREMIUM
Omwonenden van geplande woontoren in Zeewolde spreken van ‘doldriest plan’
De voorgenomen bouw van een woontoren langs de Strandweg in Zeewolde is omstreden. Veel te hoog, zegt de een. Een prachtig gebouw, zegt de ander. De gemeenteraad reageert verdeeld. Als het gebouw er komt, is het een blikvanger. Maar blijft het bij deze ene woontoren? -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAndre Eggerding
Chris Stoppelenburg
wilma aalvanger
Chris Stoppelenburg