Volledig scherm
De Aziatische bosmug. © Wikimedia Commons

Onderzoek Zeewolde: Aziatische bosmug rukt verder op

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt een grote inventarisatie onder veehouders in Zeewolde en Lelystad om te ontdekken of de Aziatische bosmug op bedrijven aanwezig is.

Aanleiding is de vondst op 24 oktober van twee larven van de aedes japonicus bij een boer in het buitengebied van Zeewolde. Drie weken daarvoor hadden NVWA-controleurs de exotische insecten gevonden op volkstuincomplex De Nes in Zeewolde. Dat blijkt uit documenten die deze krant kreeg van de NVWA, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Tropische ziekten

De Aziatische bosmug is berucht omdat hij tropische infectieziekten overbrengt. De mug is waarschijnlijk naar Nederland gekomen via de import van bamboeplanten. Bij vijf boeren in Zeewolde en Lelystad heeft de NVWA nu larven van de bosmug gevonden. Ze zaten in stilstaand water in autobanden op voerkuilen.
GGD Flevoland dringt aan op strenge bestrijding. Arts Madjid Hosseinnia, specialist in infectieziekten: ,,Voor een serieus risico voor de volksgezondheid heb je twee ingrediënten nodig. Ten eerste een grote massa Aziatische bosmuggen en ten tweede een grote populatie patiënten met tropische ziekten. Het aantal mensen in Nederland met tropische ziekten is relatief klein. Om te voorkomen dat er grote massa’s bosmuggen komen is bestrijding wenselijk, zeker nu de insecten zich aan het verspreiden zijn.’’

Voerkuilen

NVWA adviseert Flevolandse boeren hun voerkuilen niet langer af te dichten met autobanden. Drie jaar geleden dook de Aziatische bosmug voor het eerst op in Nederland, op een volkstuincomplex in Lelystad. NVWA-woordvoerder Paula de Jonge vertelt dat op broedplekken bestrijdingen worden uitgevoerd ,,om de soort uit te roeien''. Naar de precieze dreiging die van de bosmug uitgaat wordt nog studie verricht.

 1. Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon
  PREMIUM

  Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon

  Al joggend en gewapend met een vuilniszak zwerfafval verzamelen. De Zweden hebben er een naam voor: plogging. Het is een samenvoeging van ‘plocka upp', Zweeds voor oppikken, en joggen. Nu nog onbekend in Zeewolde, maar wellicht dat het na het eerste plogging-evenement op zaterdag 28 september ingeburgerd raakt. Ben Sonneveld (62), initiatiefnemer en fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, hoopt het van harte.
 2. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
  PREMIUM
  video

  Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

  Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

Flevoland