Volledig scherm
De reactiewoning van Jan van den End en zijn vrouw Anneke Nieuwenhuis is dinsdagmiddag ontruimd en verzegeld door controleurs van de gemeente Zeewolde. © Bram van de Biezen

PVV in Tweede Kamer hekelt aanpak permanent wonen in Zeewolde: ‘Richt je op échte criminaliteit’

De PVV in de Tweede Kamer vindt dat de gemeente Zeewolde moet stoppen met het op de huid zitten van eigenaren van recreatiewoningen. Huisjeseigenaren moeten volgens de partij zelf weten hoe lang en hoe vaak ze in hun bungalow verblijven. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. 

Jan van den End en zijn vrouw Anneke Nieuwenhuis zijn dinsdag uit hun recreatiewoning op Buitenplaats Horsterwold in Zeewolde gezet. Nadat de bungalow was ontruimd, werd de deur verzegeld door controleurs van de gemeente. Het stel zou permanent in het vakantiehuisje wonen en dat is niet toegestaan in Zeewolde. 

Het optreden van de poldergemeente is de Tweede Kamerfractie van de PVV in het verkeerde keelgat geschoten.  Laat Zeewolde zich richten op ‘échte criminaliteit’, schrijft de fractie. De partij noemt het ‘bizar’ dat Zeewolde torenhoge dwangsommen oplegt aan mensen die ervan worden verdacht permanent in hun vakantiehuisje te verblijven. Ook hekelt de fractie de manier waarop de gemeente te werk gaat in haar zoektocht naar misstanden. ‘Er wordt gecontroleerd aan de hand van: een auto op de oprit, gemaaid gras, schone ramen en verse bloemen op tafel’, schrijft Kamerlid Alexander Kops. 

Arbeidsmigranten

Ook bevreemdt het de PVV dat het bungaloweigenaren maar een beperkt aantal weken per jaar in hun huisje mogen recreëren, terwijl arbeidsmigranten die op hetzelfde park wonen geen strobreed in de weg wordt gelegd. 

De PVV wil dat eigenaren zelf moeten kunnen bepalen hoe lang en hoe vaak zij in hun bungalow verblijven en vraagt minister dit mogelijk te maken op alle vakantieparken in Nederland. 

Flevoland