Volledig scherm
Roverway Scouts in Zeewolde. © Ruben Schipper

Scouts zorgen voor een gezellige chaos in centrum Zeewolde

Zeewolde is gisteren overspoeld door honderden scouts, allemaal deelnemers aan Roverway 2018. Ze opereren vanuit het landgoed Scouting Zeewolde, waar 4.500 scouts uit vijftig landen verblijven.

Het is een gezellige chaos in Zeewolde. In de vooraf verstrekte persinformatie staat dat er activiteiten zijn bij het strand en de ijsbaan. Maar de ijsbaan is verlaten en later blijkt dat de scouting voor het raadhuis een eigen ijsbaan bouwt. Dat wordt nergens vermeld. De burgemeester houdt officieel om 11.00 uur een lezing, maar in werkelijkheid spreekt hij dan net zijn laatste woorden uit. En als de oud-Hollandse spelen op het strand beginnen, staat er alleen een verlaten busje van het Leger des Heils.

Snoep happen

Anderhalf uur later is het druk aan het strand. Met tientallen tegelijk komen de scouts de dijk af fietsen. De eerste horde die ze moeten nemen, is snoep happen. Met de handen op de rug en het hoofd in een teil vol water een snoepje van de bodem happen. Het zorgt voor veel hilariteit. Even verderop besluit een groep voor het water te kiezen, zij nemen een frisse duik in het randmeer. Anderen strijken neer op het warme zand en gaan met elkaar in gesprek. Want er wordt wat af gepraat tijdens Roverway 2018.

Fluisterend

Tenminste, als je nog kunt praten. Noor Jon Oystein heeft geen stem meer. Samen met zijn vriend Andreas zit hij op een muurtje dichtbij het strand en vertelt fluisterend over het feest van de avond ervoor. Ja, het feest was erg gezellig, zo kunnen we nog net verstaan. Andreas vertelt enthousiast dat hij vijf sjaals en diverse badges heeft meegenomen om te ruilen. De eerste trofee heeft hij al te pakken: een sjaal van scouting Den Haag.

Verderop geeft burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde in de raadszaal voor de tweede keer die dag een lezing. Het gaat over het politiek bestel van Nederland. De jonge scouts vinden het maar een saai verhaal. Op de publieke tribune vallen twee Tsjechische jongens letterlijk in slaap. Later herpakt Gorter zich met een vraag-en-antwoord spel waarmee hij toch de aandacht van de jongeren weet te grijpen.

Betrokkenheid

De organisatie van Roverway 2018 heeft voor vier thema’s gekozen. Het zijn algemene begrippen als ‘ik ben betrokken bij de wereld om mij heen’ en ‘ik kan het verschil maken’. Voorlichtster Wendy van Rossum: ,,Wat telkens terugkeert is de maatschappelijke betrokkenheid. Scouts willen mensen helpen, dat zit in ons DNA.’’ Wat dat betreft is de ijsbaan op het Raadhuisplein goed gekozen. Nederlandse scouts helpen daar collega’s uit landen zonder schaatscultuur om - letterlijk - overeind te blijven.

Roverway duurt nog tot en met donderdag.

 1. Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon
  PREMIUM

  Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon

  Al joggend en gewapend met een vuilniszak zwerfafval verzamelen. De Zweden hebben er een naam voor: plogging. Het is een samenvoeging van ‘plocka upp', Zweeds voor oppikken, en joggen. Nu nog onbekend in Zeewolde, maar wellicht dat het na het eerste plogging-evenement op zaterdag 28 september ingeburgerd raakt. Ben Sonneveld (62), initiatiefnemer en fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, hoopt het van harte.
 2. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
  PREMIUM
  video

  Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

  Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

Flevoland