Volledig scherm
Het park aan de Bosruiterweg, waar honderden arbeidsmigranten zijn gehuisvest, moet volgens de SP het keurmerk worden ontnomen. © Ruben Schipper

SP Kamerfractie vraagt minister actie tegen ‘moderne slavernij’ in Zeewolde

De SP-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten wat hij gaat doen om een eind te maken aan de ‘vorm van moderne slavernij’ waaraan arbeidsmigranten in Zeewolde volgens de partij zijn onderworpen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de manier waarop de arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië, Spanje, Hongarije, Bulgarije en Portugal in Zeewolde worden behandeld onaanvaardbaar. 

De partij reageert hiermee op berichten in deze krant over een Zwartboek, opgesteld door de FNV. Daarin staat dat de arbeidsmigranten slecht zijn gehuisvest en ‘te pas en te onpas’ enorme boetes krijgen opgelegd voor kleine zaken, zoals 250 euro voor een zoekgeraakte fietssleutel. Ook worden er flinke bedragen inhouden van hun salaris voor vervoer- en schoonmaakkosten, terwijl dat volgens de SP op grond van de Wet Aanpak Schijnconstructies helemaal niet mag.

Schaamlap

Via schriftelijke Kamervragen wil de SP van Koolmees onder meer weten of hij de mening deelt dat ‘het door de branche bedachte SNA-keurmerk (Stichting Normering Arbeid) een schaamlap voor malafide praktijken is geworden’. En ze vraagt verder: „Deelt u de mening dat de hoeveelheid inhoudingen, inclusief de kans dat werknemers op een negatief loon uitkomen, absoluut onaanvaardbaar is.”

Keurmerk

Wat de SP betreft wordt het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen dat is toegekend aan het vakantiepark aan de Bosruiterweg in Zeewolde, waar de arbeidsmigranten zijn ondergebracht, ingetrokken. „Gaat Zeewolde deel uitmaken van één van de vijf pilots om malafide verhuurders aan te pakken?”, wil de SP van de minister weten.

Inspectiebezoeken

Volgens Van Dijk heeft de door de branche in het leven geroepen Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten ‘grote steken laten vallen’. Hij vraagt de minister daarom op diverse terreinen strenger te gaan handhaven. Ook vraagt de SP om inspectiebezoeken aan de in het Zwartboek genoemde uitzendbureaus Covebo, Randstad, In Person en Level One.

Flevoland