Volledig scherm
Bungalowpark De Bosruiter aan de Bosruiterweg 14 in Zeewolde vormt samen met het naastgelegen voormalige azc op nummer 16 een adres waar 1.200 arbeidsmigranten wonen. © Ruben Schipper

Twee jaar celstraf geëist tegen bewoner Polenhotel Zeewolde voor steekpartij

Tegen een 35-jarige man uit Polen heeft de officier van justitie bij de rechtbank in Lelystad twee jaar celstraf geëist voor poging tot doodslag, bij een steekpartij op 13 juli in het Polenhotel aan de Bosruiterweg 14 in Zeewolde. Het was niet de eerste steekpartij op dit adres, zo blijkt uit onderzoek van de Stentor.

De steekpartij gebeurde in het Polenhotel, waar in totaal een kleine 1.200 arbeidsmigranten verblijven. Een 31-jarige arbeidsmigrant raakte zwaar gewond, toen hij met een mes in zijn buik werd gestoken. 

De 35-jarige verdachte vertelde aan de rechtbank dat hij regelmatig werd gepest door het slachtoffer. Die draaide irritant harde muziek. Nadat de twee op 13 juli woorden kregen ontstond een vechtpartij, waarbij de 35-jarige een gebroken neus opliep. Hij haalde in het chalet waar hij woont een mes en stak zijn opponent in diens buik.

Geluk

Het bloedende slachtoffer werd door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Volgens de officier van justitie had het slachtoffer evengoed dood kunnen zijn als de artsen er niet op tijd bij waren geweest. De officier van justitie vindt dat de verdachte had moeten weglopen bij de vechtpartij. Zij constateert dat beide mannen die avond dronken waren.

Noodweer

Volgens de advocaat van de verdachte liep de man na de vechtpartij met een gebroken neus naar binnen omdat hij dacht dat hij daar veilig zijn wonden kon verzorgen. Daar werd hij volgens de advocaat opnieuw aangevallen. De advocaat vindt dat er sprake was van noodweer en vraagt vrijspraak.

Privacy

Over dit incident  in het Polenhotel is door de politie en de burgemeester van Zeewolde niet actief gecommuniceerd met de buitenwereld. Nadat overburen van het park Buitenplaats Horsterwold via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur inzage vroegen in incidenten bij het Polenhotel, kwam het voorval aan het licht. Volgens politie en burgemeester is er in verband met de privacy van betrokkenen niet gecommuniceerd dat er een steekpartij was bij het Polenhotel. 

Niet de eerste keer

Buren zijn ongerust over de veiligheid rond het Polenhotel. Het is niet de eerste keer dat daar een steekpartij gebeurt. Op 10 mei 2018 raakte op hetzelfde adres een arbeidsmigrant zwaargewond omdat hij met een mes was gestoken door een Pool. Onderzoek naar die zaak loopt nog, de rechtbank heeft gelast dat er getuigen in Polen moeten worden gehoord.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter verzekerde vorige week dat hij de situatie bij het Polenhotel voldoende onder controle heeft en dat het daar niet onveiliger is dan in andere wijken van Zeewolde. 

De rechtbank doet uitspraak is op vrijdag 29 november.

Flevoland