Volledig scherm
© Marco van den Berg

Video | Spruitjes uit Zeewolde in trek als superfood

ZEEWOLDE - Om te bewijzen dat je werkelijk alles kunt maken van Hollandse spruitjes heeft topkop Michel van der Kroft van restaurant 't Nonnetje in Harderwijk maandag de pannen van het dak gekookt op het erf van spruitjeskwekers Jan en Ronald Herbert uit Zeewolde.

Volgens Van der Kroft, die zijn hele team meenam naar de polder, is het spruitje ten onrechte een verguisde groente. Dat velen van ons de groene knikkers laten liggen in de supermarkt, heeft te maken met het te lang koken van de kooltjes. Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is, organiseerde hij een Spruitjesevenement. Bezoekers - voornamelijk journalisten - mochten vanmiddag rondkijken bij de spruitjeskwekerij en na die tijd aan tafel. Daar werden onder meer spruitjesbitterballen, spruitjesijs en spruitjesboter geserveerd.

In veertig jaar tijd heeft het spruitje een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Door 'veredeling' van het zaad is de spruit minder bitter geworden. Dat maakt 'm uitermate geschikt voor allerlei nieuwe variaties, weet Van der Kroft. Ook is er veel vraag naar de oerhollandse groente in onder meer Zuid-Amerika, waar de spruit als superfood over de toonbank gaat. Van der Kroft verwacht dat ook Nederland de groene knikkers weer gaat ontdekken, ook al blijven er steeds minder spruitjeskwekers over: nu nog maar 55.

Een paar recepten met spruitjes op internet:

Spruitjesbitterballen Spruitjessoep met avocado Spruitjes in mosterdboter

Volledig scherm
© Thinkstock
Spruitjesevent in Zeewolde, op het bedrijf van de gebroeders Herbert.

Flevoland