Volledig scherm
© De Stentor

Vogelgriep bij dode watervogels in Zeewolde

ZEEWOLDE - De dode watervogels die begin deze week werden gevonden in het water bij Zeewolde leden aan de vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Volgens de gemeente Zeewolde is de exacte variant nog niet vastgesteld. De gemeente hoopt hier eind van het weekend uitsluitsel over te hebben. De dode watervogels die eerder deze week bij Monnickendam in het Markermeer werden gevonden, zijn wel besmet met vogelgriep van het type H5N8.

In Nederland geldt sinds deze week een ophokplicht voor pluimveebedrijven die zich bezig houden met de productie van vlees en eieren. Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

Helikoptervluchten
Rijkswaterstaat heeft donderdag helikoptervluchten uitgevoerd boven de randmeren tussen Flevoland en de Veluwe om te kijken of er nog meer dode vogels in het water dreven. Dat bleek niet het geval. Toch sluit de gemeente niet uit dat er meer vogels in de omgeving van Zeewolde zijn besmet. De gemeente roept op om de Milieuklachtenlijn te bellen als er ergens dode vogels liggen. Dat nummer is dag en nacht bereikbaar: 0320-261111. ,,De bevoegde instanties worden dan geïnformeerd om de vogels op te ruimen en onderzoek te verrichten”, staat in een persbericht.

Zeewolde waarschuwt vinders van dode vogels: ,,Let op! Als u een zieke of dode wilde watervogel vindt, raak deze dan absoluut niet aan! Ook voor andere (zoog)dieren geldt: vermijd uit voorzorg contact met de dode watervogels. Indien er geen langdurig of intensief contact is, is er geen kans op overdracht.''

Hoewel de ophokplicht alleen geldt voor pluimveebedrijven, worden ook eigenaren van hobbyvogels aangeraden zoveel mogelijk te voorkomen dat hun dieren in contact komen met wilde watervogels of met vogelpoep. Dit geldt ook voor dierentuinen en kinderboerderijen.

Vogelgriep
Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee en andere vogelsoorten voorkomt. In zeldzame gevallen kan vogelgriep overslaan naar mensen. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking. De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriep die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen. Er bestaat geen specifiek vaccin voor mensen tegen vogelgriep.

In Nederland zijn er vooralsnog geen besmettingen aangetroffen op pluimveebedrijven. In 2003 bracht een uitbraak van vogelgriep de pluimveesector ernstig in gevaar. Een derde van de totale Nederlandse pluimveestapel werd destijds vernietigd. De directe schade was volgens de brancheorganisatie voor pluimveehouders NVP 300 miljoen euro.

Flevoland