Water stroomt de gigasluis van Zeewolde in

VideoHet is bijna zover dat het nieuwe sluizencomplex bij het Havenkwartier in Zeewolde in gebruik kan worden genomen. Vanmorgen werd de kraan opengezet om de sluiskolk met water te vullen. 

Burgemeester Gerrit Jan Gorter, en heemraad Tom Vereijken van het Waterschap Zuiderzeeland hebben de pomp aangezet om het water toe te laten in de nieuwe sluis.

Het duurt twee tot drie dagen voordat de sluis helemaal gevuld is. Aansluitend moeten nog enkele werkzaamheden worden uitgevoerd. Daarna kunnen de boten door de sluis.  In verband met de werkzaamheden is de Zeewolderweg ter hoogte van de sluis afgesloten van dinsdag 20 augustus tot en met vrijdag 23 augustus. 

Autoverkeer wordt dan omgeleid en de buslijnen rijdens een aangepaste route. Het fietspad langs de dijk blijft wel open. 

Inwoners

De officiële ingebruikname staat gepland voor eind augustus. Vanaf begin september kunnen inwoners en toeristen gedurende het vaarseizoen de sluis gebruiken om van de Blauwe Diamant naar het Wolderwijd (en vice versa) te varen.

Volledig scherm
De kraan is open gezet en het sluizencomplex van het Havenkwartier in Zeewolde wordt de komende twee, drie dagen met water gevuld. © Gemeente Zeewolde

De schutsluis is 35 meter lang en 6,5 meter breed. De sluisdeuren zijn zo’n 9 meter hoog en wegen 17 ton per stuk. De minimale waterdiepte is 2,6 meter. Boten overbruggen in de sluis een hoogteverschil van 5,2 meter. Een tochtje door de sluis duurt straks twintig minuten.

Het grote openingsfeest van het sluizencomplex laat nog even op zich wachten, meldt de gemeente. Dit wordt waarschijnlijk gehouden in april 2020.

In het Havenkwartier komen rond de 325 woningen. De bouw start in 2021.

Volledig scherm
Het sluizencomplex bestaat uit twee delen, met een keersluis en een schutsluis. © Gemeente Zeewolde
Volledig scherm
Het water vult de constructie die de afgelopen maanden is gebouwd. © Gemeente Zeewolde

Flevoland