Wethouder Egge Jan de Jonge vindt dat de Tweede Kamer nu niet ineens het datacenter in Zeewolde af moet remmen om eerst een landelijke visie op te stellen. ,,Wie dat voorstelt heeft toch wel wat boter op het hoofd.''
Volledig scherm
PREMIUM
Wethouder Egge Jan de Jonge vindt dat de Tweede Kamer nu niet ineens het datacenter in Zeewolde af moet remmen om eerst een landelijke visie op te stellen. ,,Wie dat voorstelt heeft toch wel wat boter op het hoofd.'' © Bram van de Biezen

Wethouder boos over bemoeienis met datacenter Zeewolde: ‘Tweede Kamer heeft boter op het hoofd’

Het is onterecht als de Tweede Kamer nu voorstelt het datacenter in Zeewolde tegen te houden in afwachting van een landelijke datacenterstrategie, vindt wethouder Egge Jan de Jonge. ,,Op dit moment is het aan onze gemeenteraad om daar een besluit over te nemen. Den Haag heeft het beleid zelf zo vastgesteld.’’

12 reacties

 • B Zieleman

  1 jaar geleden
  Kan ik nog maar één ding aan toevoegen: ik ben het met alle onderstaande reacties eens een ik hoop dat De Jonge deze ook leest. Dan weet hij in ieder geval waar hij staat. In ieder geval niet bovenaan.
 • Ankie Bronckhorst

  1 jaar geleden
  Deze wethouder heeft onder een steen gelegen. dit schept geen banen en daarnaast zijn er banen volop waar geen mensen voor zijn. Het is grootheidswaanzin en typisch CDA. We hebben heel andere problemen op te lossen. Een klimaatcrisis, een stikstofcrisis, een biodiversiteitscrisis. Dat kun je oplossen door er duurzame, natuurinclusieve landbouw van te maken in plaats van een datacenter. We hebben de grond hard nodig. Laat Meta maar naar een ander land gaan.
 • Jamilla van Weert

  1 jaar geleden
  In 2019 heeft de Rijksoverheid een routekaart opgesteld: Routekaart richting 2030 voor de groei van datacenters in Nederland: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/03/15/ruimtelijke-strategie-datacenters In dit rapport werd alleen over hyperscales in Middenmeer en Groningen gesproken: "Voor Hyperscales dienen Middenmeer en Eemshaven verder benut en uitgebouwd te worden." Zonder grondige inhoudelijke discussie (en buiten de 2e Kamer om) wordt daar nu vanaf geweken. No pasarán!
 • Ronald van der Valk

  1 jaar geleden
  Het lijkt er op dat wethouder De Jonge een discussie heeft gemist. Er is een stevig wantrouwen van de Nederlandse burger, die explodeerde bij de toeslagenaffaire. Eén van de uitkomsten, waar o.a. Pieter Omtzigt steeds fijntjes op wijst, is dat er te veel in achterkamertjes -en te weinig onder democratische controle- besloten en gecontroleerd wordt. De wethouder doet daar aan mee: hij is (mét FB/Meta) over zijn projectje niet erg transparant geweest. En dan nu klagen dat er mensen wakker worden?
 • Oskam

  1 jaar geleden
  Ik denk niet dat het wenselijk is als een locaal bestuur een beslissing maakt die zoveel invloed heeft op het landelijke energiebeleid.