Volledig scherm
Gerben Dijksterhuis is nu nog wethouder in Zeewolde. Hij wordt per 15 juni burgemeester van Borsele in Zeeland. © gemeente Borsele

Wethouder Gerben Dijksterhuis wordt burgemeester Borsele

Gerben Dijksterhuis (42) uit Zeewolde wordt burgemeester van Borsele. Dijksterhuis is lid van de ChristenUnie en is sinds 2010 wethouder voor zijn partij in Zeewolde. Sinds 2014 vertegenwoordigt hij ook het CDA in het college.

Gisteravond heeft de gemeenteraad van het Zeeuwse Borsele Dijksterhuis unaniem voorgedragen als opvolger van Jaap Gelok. Hij wordt op 15 juni geïnstalleerd. ,,Ik ben er heel erg blij mee'', zei hij in een eerste reactie. ,,Borsele is een prachtige gemeente met van alles wat. Ik ben er uiteraard gaan kijken en had er wel een klik mee.'' Juist de combinatie van enerzijds een plattelandsgemeente en aan de andere kant de industrie maakt de functie voor hem extra aantrekkelijk.

De gemeente Borsele is vooral bekend vanwege de kerncentrale en de centrale opslag voor radioactief afval. De gemeente op Zuid-Bevelend heeft bijna 23.000 inwoners. 

Voor hij wethouder werd in Zeewolde heeft Dijksterhuis diverse commerciële functies gehad. Eerst in de foodsector in Amsterdam en Zwolle en daarna bij Amfors, de sociale werkvoorziening in Amersfoort. 

Op de functie van burgemeester in Borsele hadden 25 mensen gesolliciteerd. De vertrouwenscommissie had met vijf personen gesproken. 

 1. Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon
  PREMIUM

  Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon

  Al joggend en gewapend met een vuilniszak zwerfafval verzamelen. De Zweden hebben er een naam voor: plogging. Het is een samenvoeging van ‘plocka upp', Zweeds voor oppikken, en joggen. Nu nog onbekend in Zeewolde, maar wellicht dat het na het eerste plogging-evenement op zaterdag 28 september ingeburgerd raakt. Ben Sonneveld (62), initiatiefnemer en fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, hoopt het van harte.
 2. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
  PREMIUM
  video

  Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

  Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

Flevoland