Volledig scherm
Windpark Zeewolde geeft obligatieleningen uit. © Windpark Zeewolde

Windpark Zeewolde geeft obligatieleningen uit met 6 procent rente

Windpark Zeewolde gaat geld ophalen via een obligatielening. Inwoners van omliggende dorpen en steden kunnen meedoen met een investering in windenergie. 

In oktober start de bouw voor het Windpark Zeewolde, dat het grootste windpark op land moet worden van Nederland. Dan gaat de spade in de grond voor een transformatorhuis aan de Vogelweg. De bouw van de windmolens begint in 2020. Rond het einde van de bouw (eind 2021) verstrekt Windpark Zeewolde bv obligatieleningen aan de inwoners van Zeewolde en Almere.

Windpark Zeewolde is een initiatief van de boeren, windmoleneigenaren en bewoners van het buitengebied van Zeewolde. Ongeveer 220 bestaande windmolens worden afgebroken en maken plaats voor nieuwe, grotere windmolens. De grootste turbines, langs de A27, reiken 220 meter hoog.

Algemeen directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: ,,Het draagvlak van de omgeving voor het project is altijd belangrijk geweest. Daarom kunnen bewoners die buiten het park wonen rond het einde van de bouw van het windpark meedoen met een obligatielening.’’

Rente

 De rente zal naar verwachting 6 procent zijn. Het gaat om een langjarige lening en de inleg per deelnemer is minimaal 500 euro. In totaal wordt er ongeveer 12 miljoen euro aan obligatieleningen uitgegeven. Inwoners van Zeewolde, Almere en de participanten van de duurzame energiecoöperatie de Nieuwe Molenaars krijgen voorrang bij de inschrijving. 

Inwoners van de omringende gebieden kunnen ook inschrijven. Het zijn gemeenten met  postcodes die beginnen met 12 of 37 (west), 38 (zuid), en 82 (noord). Aan inwoners van deze postcodes worden alleen obligaties toegewezen indien geen 12 miljoen euro is opgehaald bij de inwoners van Zeewolde en Almere. Het gaat om inwoners van Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk, maar ook Lelystad en Dronten.

Geïnteresseerden die zich via ikdoemee@wpzbv.nl aanmelden, ontvangen bericht als de inschrijving open gaat.

Flevoland