Het medicijn, chloroquine, zou koorts snel reduceren en de longfunctie verbeteren.
Volledig scherm
Het medicijn, chloroquine, zou koorts snel reduceren en de longfunctie verbeteren. © Ace Pharmaceuticals

‘Wondermiddel’ van fabrikant uit Zeewolde in behandeladvies tegen corona

Het ‘wondermedicijn’ van de Zeewolder farmaceut Ace Pharmaceuticals wordt vanaf nu ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Het middel genaamd chloroquine is vooral bedoeld voor de groep patiënten met een ernstige infectie, maar zij moeten wel zelf toestemming geven.

Dat staat in het meest recente behandeladvies van het RIVM. Zij adviseren een behandelkuur van vijf dagen bij patiënten die kampen met een (mild-)ernstige vorm van het virus. 

Volgens het RIVM lijkt het er op dat chloroquine werkt tegen het virus. Tot nu toe was er geen medicijn voorhanden om het hardnekkige coronavirus te lijf te gaan.

Tegen koorts

Het geneesmiddel, dat in Nederland alleen wordt geproduceerd door het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde, reduceert de koortsverschijnselen en verbetert de longfunctie bij patiënten die het virus onder de leden hebben.

Daarbij moet wel een slag om de arm worden gehouden. Het RIVM wacht nog op aanvullende onderzoeksresultaten over de werkzaamheid van het middel. 

Voorlopig advies

Het medicijn is daarom opgenomen in een voorlopig therapieadvies. In China is al met het medicijn geëxperimenteerd bij een tiental ziekenhuizen waarbij de eerste uitkomsten veelbelovend zijn. 

Een doosje pillen kost 11 euro, is vrij gemakkelijk op grote schaal te fabriceren en is al goedgekeurd door College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Eerder gebruikt tegen malaria

Het medicijn kwam al in 1934 op de markt en werd in eerste instantie gebruikt tegen malaria. Inmiddels gebruikt alleen een klein groepje reumapatiënten chloroquine. Omdat huisartsen het nauwelijks nog voorschrijven, is Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde het enige bedrijf in Nederland dat het medicijn fabriceert.

Vorige week liet directeur van het bedrijf, Jan Willem Popma, al weten dat de telefoon roodgloeiend staat. Een expertgroep van het ministerie van Volksgezondheid ging het middel onderzoeken. Daar is nu dit behandeladvies uit voortgekomen.

Bij positieve behandelresultaten, kan volgens het RIVM worden besloten om het middel ook in een vroeg stadium van de ziekte toe te dienen. Directeur Popma was vandaag nog niet bereikbaar voor een reactie.

Flevoland