In het voormalige asielzoekerscentrum Zeewolde en het naastgelegen bungalowpark De Bosruiter wonen bijna 1200 arbeidsmigranten, van wie er 787 staan ingeschreven in Zeewolde.
Volledig scherm
In het voormalige asielzoekerscentrum Zeewolde en het naastgelegen bungalowpark De Bosruiter wonen bijna 1200 arbeidsmigranten, van wie er 787 staan ingeschreven in Zeewolde. © Ruben Schipper

Zeewolde heeft 787 arbeidsmigranten ingeschreven als inwoner, maar zit omhoog met woonplek

In het Polenhotel aan de Bosruiterweg 14 en 16 in Zeewolde wonen 787 mensen die staan ingeschreven bij de gemeente. Alleen tijdelijk verblijf is toegestaan, zegt de burgemeester van Zeewolde.

De cijfers zijn door de gemeente Zeewolde gepresenteerd op verzoek van de Stentor. Burgemeester Gerrit Jan Gorter erkent dat de gemeente Zeewolde met een lastige situatie te maken heeft. Enerzijds wil de burgemeester graag huisvesting faciliteren voor personeel van grote logistieke bedrijven op het bedrijventerrein Trekkersveld, maar tegelijk is wonen niet toegestaan volgens het bestemmingsplan. 

Momenteel verblijven er een kleine 1200 arbeidsmigranten op de adressen Bosruiterweg 14 en 16 in Zeewolde, waar voorheen een recreatiepark en een asielzoekerscentrum gevestigd waren. Van deze groep arbeidsmigranten staan dus op dit moment 787 mensen ingeschreven bij de gemeente. De rest is ingeschreven via het bureau Registratie Niet-Ingezetenen (RNI), met een kantoor in Zwolle. Via dit bureau komen ze aan een burgerservicenummer.

Niet te lang

,,We willen niet dat de arbeidsmigranten lang verblijven aan de Bosruiterweg 14 en 16’’, zegt burgemeester Gorter. ,,Gezinnen met kinderen bijvoorbeeld, mogen zich niet op dat adres laten inschrijven. Het blijft een tijdelijk verblijf. Als ze echt voor een langere periode in Zeewolde willen blijven, vragen we ze een woning te zoeken in het dorp.’’

Op de Bosruiterweg 14/16 is logies toegestaan, dat wil zeggen dat mensen er tijdelijk mogen verblijven als ze elders een hoofdverblijf hebben.  Als mensen langer dan 4 maanden gebruik willen maken van de logiesvoorziening moeten ze zich bij de burgerlijke stand inschrijven. Hoe dan ook moet dat verblijf tijdelijk zijn. 

Volgens gemeentelijk woordvoerder Wilma Koekoek verblijven alleen mensen met een uitzendcontract in de arbeidsmigrantenhuisvesting. ‘Als werknemers een vast contract krijgen, moeten ze andere huisvesting zoeken, waar ze permanent mogen wonen.’

Hotel

Volgens burgemeester Gorter is er geen maximum tijdsduur vastgesteld voor het wonen aan de Bosruiterweg. ,,We wachten initiatieven af van ondernemers, die een hotel of andere vorm van huisvesting willen realiseren. Tot nu toe heeft zich nog geen initiatiefnemer gemeld bij de gemeente.’’ 

De gemeente Zeewolde ontvangt volgens het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) jaarlijks ongeveer 1350 euro per inwoner uit het Gemeentefonds. Voor de 787 ingeschreven arbeidsmigranten krijgt de gemeente Zeewolde dus een bedrag van ruim 1 miljoen euro. De gemeente Zeewolde zegt dat de 1.350 euro van COELO niet klopt, maar dat Zeewolde rond 800 euro ontvangt in het Gemeentefonds per inwoner. Voor de 787 arbeidsmigranten gaat het dan om een bedrag van circa 630.000 euro.

  1. Hoe een Zeewolder bedrijf (volgens justitie) als dekmantel diende voor internationale cocaïnetransporten
    PREMIUM
    video

    Hoe een Zeewolder bedrijf (volgens justitie) als dekmantel diende voor internatio­na­le cocaïne­trans­por­ten

    Chauffeurs, vrachtwagens en cocaïne. Transportdirecteur Charles B. (50) uit Zeewolde regelde volgens justitie alles voor internationaal drugsvervoer. Na invallen in 2015 vond de politie 42.000 euro in zijn kledingkast en cocaïne in het zwembad. Hoe een transportbedrijf uit Zeewolde – volgens het OM – als dekmantel fungeerde voor internationale cocaïnetransporten.

Flevoland