Volledig scherm
PREMIUM
Sandra Voitkeviča, exploitant van supermarkt Lajkonik in Zeewolde, sorteert de Poolse pilsen en andere typisch Poolse producten. © Ruben Schipper

Zeewolde is afwachtend positief over de grote groep Poolse dorpsgenoten

Inwoners van Zeewolde lijken weinig moeite te hebben met de ruim 1.300 arbeidskrachten uit Oost Europa aan de Bosruiterweg achter het bedrijventerrein Trekkersveld. Er zijn meer positieve dan negatieve geluiden.

Sinds medio januari 2019 vult het voormalige Asielzoekerscentrum (AZC) Zeewolde aan de Bosruiterweg zich langzamerhand met Oost-Europese arbeidsmigranten, vooral uit Polen. Ondernemer Peter Epe, die ook het naastgelegen recreatiepark De Bosruiter  heeft volgezet met 600 arbeidsmigraten, heeft het AZC verhuurd aan uitzendbureaus die werkkrachten uit Oost-Europa in dienst hebben. De gemeente Zeewolde heeft vergunning gegeven voor de huisvesting van 571 arbeidsmigranten op het AZC, naast de 600 van De Bosruiter. Op het naastgelegen bungalowpark Buitenplaats Horsterwold verblijven nog eens 150 Polen. In het dorp Zeewolde wonen op verschillende plekken eveneens Oost-Europese arbeidsmigranten, terwijl agrariërs in het buitengebied gedurende de oogsttijd ook nog eens vele Polen op hun terreinen huisvesten.

 1. Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon
  PREMIUM

  Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon

  Al joggend en gewapend met een vuilniszak zwerfafval verzamelen. De Zweden hebben er een naam voor: plogging. Het is een samenvoeging van ‘plocka upp', Zweeds voor oppikken, en joggen. Nu nog onbekend in Zeewolde, maar wellicht dat het na het eerste plogging-evenement op zaterdag 28 september ingeburgerd raakt. Ben Sonneveld (62), initiatiefnemer en fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, hoopt het van harte.
 2. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
  PREMIUM
  video

  Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

  Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

Flevoland