Volledig scherm
PREMIUM
Sandra Voitkeviča, exploitant van supermarkt Lajkonik in Zeewolde, sorteert de Poolse pilsen en andere typisch Poolse producten. © Ruben Schipper

Zeewolde is afwachtend positief over de grote groep Poolse dorpsgenoten

Inwoners van Zeewolde lijken weinig moeite te hebben met de ruim 1.300 arbeidskrachten uit Oost Europa aan de Bosruiterweg achter het bedrijventerrein Trekkersveld. Er zijn meer positieve dan negatieve geluiden.

Sinds medio januari 2019 vult het voormalige Asielzoekerscentrum (AZC) Zeewolde aan de Bosruiterweg zich langzamerhand met Oost-Europese arbeidsmigranten, vooral uit Polen. Ondernemer Peter Epe, die ook het naastgelegen recreatiepark De Bosruiter  heeft volgezet met 600 arbeidsmigraten, heeft het AZC verhuurd aan uitzendbureaus die werkkrachten uit Oost-Europa in dienst hebben. De gemeente Zeewolde heeft vergunning gegeven voor de huisvesting van 571 arbeidsmigranten op het AZC, naast de 600 van De Bosruiter. Op het naastgelegen bungalowpark Buitenplaats Horsterwold verblijven nog eens 150 Polen. In het dorp Zeewolde wonen op verschillende plekken eveneens Oost-Europese arbeidsmigranten, terwijl agrariërs in het buitengebied gedurende de oogsttijd ook nog eens vele Polen op hun terreinen huisvesten.

  1. Werkloosheid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Werkloos­heid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Eind vorige maand waren 6728 Flevolanders - 3 procent van de beroepsbevolking - afhankelijk van een werkloosheidsuitkering. Dat waren er wel wat meer dan eind december, maar aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen twaalf maanden daalde het aantal uitkeringsgerechtigden met 14,2 procent. De daling van de werkloosheid in Flevoland gaat daarmee sneller dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het UWV.

Flevoland