Volledig scherm
De politie doet onderzoek rondom de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn. De 27-jarige man die is aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht, zat in de psychiatrische kliniek. © ANP

Zeewolde krijgt rillingen bij horen naam Michael P.

Michael P. (27), de Zeewoldenaar die in verband wordt gebracht met de verdwijning van Anne Faber, is berucht in deze poldergemeente. De naam bezorgt menigeen rillingen. Op zich al een knappe prestatie, omdat in het dorp amper sprake is van een ons-kent-ons-cultuur. Daar is Zeewolde te jong voor.

Nog voordat P. voor langere tijd in de cel belandde - vanwege de zedenzaak in Nijkerk - maakte hij zich schuldig aan een reeks bedreigingen en vernielingen. Kennissen uit die tijd melden aan de Stentor dat hij ook zijn vader zou hebben mishandeld en zijn toenmalige vriendin met een gebroken bierglas zou hebben bewerkt toen ze het uit wilde maken. Om aan geld voor drugs te komen, maakte hij zich schuldig aan berovingen. Dat leidde tot onbezonnen acties. Zoals de mislukte overval op een café aan de Kerkstraat in het dorp.

Ontspoorde gast

Volledig scherm
De politie heeft het gebied afgezet rondom de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn. De 27-jarige man die is aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht, zat in de psychiatrische kliniek. © ANP

Een bezoeker van een sportschool in Zeewolde, die hem kent van vroeger, omschreef hem gisteravond als 'een compleet ontspoorde gast'. Een vloek voor zijn familie. Zijn moeder en zus hadden enige tijd een tapperij en eetcafé in het dorp. Drie jaar geleden nam Fred Maaswinkel uit Leusden dat café over. Het heet nu De Mens. Hij vertelt: ,,Ik ken de familie oppervlakking, we hebben ook geen contact gehouden. Het was een zakelijke overeenkomst. De zoon heb ik nooit gezien.’’ P. zat tijdens de verkoop van de horecazaak al vast voor de zedenzaak in Nijkerk. Dat P. nu in verband wordt gebracht met de verdwijning van Anne Faber vindt Maaswinkel 'vreselijk triest'. Hij betreurt het ook dat er een lijntje ligt met zijn horecaonderneming. ,,Maar het is vooral verschrikkelijk voor de ouders van Anne, hier wil geen vader of moeder over nadenken.’’

Burgemeester

De burgemeester van Zeewolde, Gerrit Jan Gorter, kon maandagavond nog geen reactie geven. ,,Hij moet nog helemaal worden bijgepraat door het Openbaar Ministerie,’’ laat zijn woordvoerster Wilma Koekoek weten. Zij verwacht dat Gorter dinsdagmiddag iets meer kan vertellen.

 1. Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon
  PREMIUM

  Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon

  Al joggend en gewapend met een vuilniszak zwerfafval verzamelen. De Zweden hebben er een naam voor: plogging. Het is een samenvoeging van ‘plocka upp', Zweeds voor oppikken, en joggen. Nu nog onbekend in Zeewolde, maar wellicht dat het na het eerste plogging-evenement op zaterdag 28 september ingeburgerd raakt. Ben Sonneveld (62), initiatiefnemer en fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, hoopt het van harte.
 2. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
  PREMIUM
  video

  Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

  Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

Flevoland