Volledig scherm
PREMIUM
Het vliegersmonument Zeewolde is woensdagochtend geplaatst: de vorm van een propeller is herkenbaar, boven de tekst: ‘Opdat wij niet vergeten’ . © Ruben Schipper

Zeewolde markeert drie gecrashte geallieerde vliegtuigen én een Duits toestel

Behalve een nieuw vliegersmonument krijgt Zeewolde op vier verschillende locaties ook markeringspalen, ter nagedachtenis aan omgekomen piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog hier zijn neergestort. Voor drie gecrashte geallieerde vliegtuigen komen palen, en voor één Duits toestel.

Het nieuwe stalen vliegersmonument is gisteren (woensdag) door het bedrijf Bevri op zijn plek neergezet aan de Kastanjelaan in Zeewolde, vlakbij paviljoen De Verbeelding. De vier markeringspalen komen te staan op de plekken waar vliegtuigen zijn gecrasht. Op bevrijdingsdag, zondag 5 mei, worden ze officieel onthuld, in aanwezigheid van nazaten van verschillende betrokken vliegers. 

 1. Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon
  PREMIUM

  Zeewolde volgt Zweeds voorbeeld en maakt al joggend het dorp schoon

  Al joggend en gewapend met een vuilniszak zwerfafval verzamelen. De Zweden hebben er een naam voor: plogging. Het is een samenvoeging van ‘plocka upp', Zweeds voor oppikken, en joggen. Nu nog onbekend in Zeewolde, maar wellicht dat het na het eerste plogging-evenement op zaterdag 28 september ingeburgerd raakt. Ben Sonneveld (62), initiatiefnemer en fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, hoopt het van harte.
 2. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
  PREMIUM
  video

  Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

  Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

Flevoland