Twee hallen van het datacentrum van Facebook in het Deense Odense. In Zeewolde wil Facebook een soortgelijk complex bouwen, maar dan met vijf datahallen.
Volledig scherm
PREMIUM
Twee hallen van het datacentrum van Facebook in het Deense Odense. In Zeewolde wil Facebook een soortgelijk complex bouwen, maar dan met vijf datahallen. © Ard Jongsma

Zo kwam Europa’s grootste datacen­trum in een polder bij Zeewolde

ReconstructieZeewolde krijgt het grootste datacentrum van Europa. Vijf megahallen vol servers en knipperende lampjes die jaarlijks net zoveel stroom verbruiken als alle inwoners van Amsterdam. Het Rijk wil deze omstreden ‘datadozen’ uitsluitend aan de rand van Nederland, tóch komt er nu één midden in het land. Hoe is Facebook dat gelukt? Een reconstructie.

18 reacties

 • Sander Eijsink

  3 maanden geleden
  Kunnen we de gemeente Zeewolde niet verplaatsen naar de Doggersbank in de Noordzee? Kunnen we op die plek molens zetten om echte groene energie voor Nederland op te wekken. Hoop oprecht dat landelijke politiek of rechter deze incompetente gemeenteraad terug zet in hun hok.
 • Sina Hogeboom

  3 maanden geleden
  Als we nou Facebook nou afschaffen dan hoef je de natuur ook niet naar de knoppen te helpen.
 • G.C.J. Roord

  4 maanden geleden
  Als u massaal wilt netfixen en onbeperkt het internet wil gebruiken tja dan heb je datacentra brood nodig
 • evert koekkoek

  4 maanden geleden
  Gewoon stoppen met het datacentre project. Investeer in de bouw van het Wiebes onderstation, investeer in een waterstoffabriek, bouw deze fabriek op het terrein van het datacentre, neem de elektrische energie van het onderstation af. Gebruik het gegenereerde waterstofgas voor verwarming van woningen. Vele malen duurzamer dan die restwarmte die het datacentre van Facebook zogenaamd kosteloos beschikbaar stelt. Gemeente Zeewolde pak die kans! Profileer je als meest duurzame gemeente van Nederland.
 • Ellen Triesscheijn

  4 maanden geleden
  Als er door Facebook aangeboden dat er extra dingen zullen worden gedaan in het kader van "Community building", dan geeft Facebook zelf al aan dat het datacenter wel LAST en geen LUST met zich mee brengt. De gedwongen geheimhouding geeft al aan dat het complex er via de democratische wegen nooit gekomen zou zijn. Bestuurders in Flevoland, Zeewolde en het Rijk zijn dus bewust bezig geweest met het om de tuin leiden van ons burgers: kiezersbedrog.
 1. De angst van boer Sijds (65) begon met dat ene telefoontje: ‘Er liggen vijftig dode kippen in de hoek’
  PREMIUM
  MET VIDEO

  De angst van boer Sijds (65) begon met dat ene telefoon­tje: ‘Er liggen vijftig dode kippen in de hoek’

  Zijn bedrijf in Zeewolde had de twijfelachtige eer het huidige vogelgriepseizoen te openen. Maar vraag pluimveehouder Sijds Dijkstra (65) niet of hij zich schuldig voelt over de misère in pluimveeland. Dat is de meest stompzinnige vraag die hem in de afgelopen periode werd gesteld. ,,Alsof mijn bedrijf de verspreider is. Als ik niet de eerste was, was het wel een ander bedrijf.”
 2. Randmeereilanden voor het eerst open voor evenementen: ‘Verwacht geen Lowlands op het water’
  PREMIUM

  Randmeerei­lan­den voor het eerst open voor evenemen­ten: ‘Verwacht geen Lowlands op het water’

  De Randmeren zijn booming. ’s Zomers liggen de havens vol en het aanbod aan wateractiviteiten wordt elk jaar groter. Gastvrije Randmeren speelt in op deze toenemende populariteit door de rode loper uit te rollen voor nieuwe activiteiten en initiatieven. Binnenkort wordt een vaarroutenetwerk gelanceerd en deze zomer zijn de Randmeereilanden het decor van een cultuurfestival. ,,Dat kan de deur openzetten voor meer evenementen.’’

Flevoland