Twee hallen van het datacentrum van Facebook in het Deense Odense. In Zeewolde wil Facebook een soortgelijk complex bouwen, maar dan met vijf datahallen.
Volledig scherm
PREMIUM
Twee hallen van het datacentrum van Facebook in het Deense Odense. In Zeewolde wil Facebook een soortgelijk complex bouwen, maar dan met vijf datahallen. © Ard Jongsma

Zo kwam Europa’s grootste datacen­trum in een polder bij Zeewolde

ReconstructieZeewolde krijgt het grootste datacentrum van Europa. Vijf megahallen vol servers en knipperende lampjes die jaarlijks net zoveel stroom verbruiken als alle inwoners van Amsterdam. Het Rijk wil deze omstreden ‘datadozen’ uitsluitend aan de rand van Nederland, tóch komt er nu één midden in het land. Hoe is Facebook dat gelukt? Een reconstructie.

18 reacties

 • Alex Eijsink

  1 jaar geleden
  Kunnen we de gemeente Zeewolde niet verplaatsen naar de Doggersbank in de Noordzee? Kunnen we op die plek molens zetten om echte groene energie voor Nederland op te wekken. Hoop oprecht dat landelijke politiek of rechter deze incompetente gemeenteraad terug zet in hun hok.
 • Sina Hogeboom

  1 jaar geleden
  Als we nou Facebook nou afschaffen dan hoef je de natuur ook niet naar de knoppen te helpen.
 • G.C.J. Roord

  1 jaar geleden
  Als u massaal wilt netfixen en onbeperkt het internet wil gebruiken tja dan heb je datacentra brood nodig
 • evert koekkoek

  1 jaar geleden
  Gewoon stoppen met het datacentre project. Investeer in de bouw van het Wiebes onderstation, investeer in een waterstoffabriek, bouw deze fabriek op het terrein van het datacentre, neem de elektrische energie van het onderstation af. Gebruik het gegenereerde waterstofgas voor verwarming van woningen. Vele malen duurzamer dan die restwarmte die het datacentre van Facebook zogenaamd kosteloos beschikbaar stelt. Gemeente Zeewolde pak die kans! Profileer je als meest duurzame gemeente van Nederland.
 • Ruud Triesscheijn

  1 jaar geleden
  Als er door Facebook aangeboden dat er extra dingen zullen worden gedaan in het kader van "Community building", dan geeft Facebook zelf al aan dat het datacenter wel LAST en geen LUST met zich mee brengt. De gedwongen geheimhouding geeft al aan dat het complex er via de democratische wegen nooit gekomen zou zijn. Bestuurders in Flevoland, Zeewolde en het Rijk zijn dus bewust bezig geweest met het om de tuin leiden van ons burgers: kiezersbedrog.