18 appartementen in Zutphen ontruimd door felle brand in trappenhuis

videoBewoners van 18 appartementen in Zutphen zijn vannacht uit hun woningen gehaald, nadat er een korte maar felle brand woedde in een trappenhuis. Drie bewoners zijn naar het ziekenhuis gebracht, omdat zij teveel rook hadden ingeademd. 

Iets voor middernacht krijgt de brandweer een melding binnen van een grote brand in het appartementencomplex aan de Aert van Nesstraat in Zutphen. Na een paar minuten blussen is de brand al onder controle, maar komt er wel veel rook vrij. Die rook dringt zes appartementen binnen. 

Via balkons worden bewoners van deze appartementen door de brandweer gered. Door de hoeveelheid rook is het trappenhuis onbegaanbaar. Bewoners van nog eens twaalf andere woningen moeten uit voorzorg hun huis verlaten.  Ook huisdieren, waaronder een hond en een doos vol cavia's, worden uit de appartementen gehaald. 

,,Via het balkon zijn de bewoners door de brandweer gered. De onderste verdiepingen met een ladder en de hogere verdiepingen met een hoogwerker. Zeker een bewoner is door middel van een vluchtkap, een soort hoes met luchtfilter voor over je hoofd, door de rook naar buiten geleid'', vertelt Erik Thomassen, officier van dienst van politie IJsselstreek in Zutphen. 

Misse boel

Drie personen zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Bewoners van de zes appartementen waar rook naar binnendrong, kunnen vannacht nog niet terug naar hun woning. De bewoners die uit voorzorg uit hun appartement werden gehaald, slapen vannacht wel weer in hun eigen bed. 

Henk Theunissen is een van de bewoners die uit voorzorg zijn woning moest verlaten. ,,Ik lag al te slapen, toen de politie op m'n deur bonkte. Misse boel, dat was meteen duidelijk. Ik heb nog nooit zó snel wat warme kleding aangetrokken... Toen ik buiten kwam, zag ik dat de hele flat werd ontruimd. Of ik bang was? Nee, eigenlijk niet. Het ging allemaal zo snel, dat je helemaal geen tijd had om bang te zijn...''

Onderzoek

Het is nog onbekend wat de oorzaak van de brand is. Dit moet blijken uit onderzoek dat dinsdagochtend wordt gestart.  Vooralsnog wordt nog niets uitgesloten. Ook brandstichting niet. 

Volledig scherm
De brand in het appartementengebouw in Zutphen © Jordi Deckert Eastview media
Volledig scherm
Appartementen in brand aan de Aert van Nesstraat © Gert Kramer

Zutphen