Volledig scherm
Een huishoudelijke hulp aan het werk. © ANP

Actie voor verhoging van loon huishoudelijke hulp in Zutphen

Huishoudelijke hulpen in Zutphen hebben een loonsverhoging, die volgens de cao per 1 april doorgevoerd had moeten worden, nog altijd niet ontvangen. De SP roept daarom hulpen op om op 3 oktober naar buurthuis De Uitwijk in de Zuidwijken te komen. De partij hoopt dat indeling van hulpen in de HV-schaal alsnog kan worden afgedwongen door actie te voeren.

Toepassing van deze zogeheten HV-schaal zou een flinke financiële vooruitgang betekenen voor veel huishoudelijke hulpen.

Het pas aangetreden college in Zutphen verhoogde begin juni de tarieven voor de huishoudelijke hulp met terugwerkende kracht per 1 april 2018. De uurlonen voor de in de gemeente Zutphen actieve zorgaanbieders werden van respectievelijk 22,80 euro en 26,40 euro voor lichte en intensievere zorg naar 25,80 euro en 28,80 euro gebracht.

Daarmee zouden de in Zutphen actieve zorgaanbieders meer ruimte krijgen om de in de cao vastgelegde salarisverhoging door te voeren, was de gedachte van wethouder Mathijs Ten Broeke.

Zorgkompas

Inmiddels blijkt dat in elk geval aanbieder Zorgkompas nog geen loonsverhoging heeft doorgevoerd, bevestigt woordvoerder Gerard Akkerman van dat bedrijf. De activiteiten van Zorgkompas worden binnenkort overgenomen door De Nieuwe Zorg Thuis. Akkerman kan nog niet aangeven welke afspraken er zijn gemaakt met de nieuwe zorgaanbieder over toepassing van de salarisschaal.

Schandalig

SP-fractievoorzitter Nils Müller noemt het uitblijven daarvan schandalig. ,,Het is tijd dat de zorgbedrijven nu héél snel over de brug komen", onderstreept hij. ,,Zij moeten de mensen die het werk doen gewoon, volgens hun cao, het salaris gaan betalen waar zij recht op hebben."

Invoering van de HV-schaal per 1 april werd na enkele vakbondsacties in augustus 2017 overeengekomen tussen werkgevers en werknemers in de zorg. Werkgevers hebben als overgangsregeling wel tot 31 december de tijd om de verhoging met terugwerkende kracht toe te passen, maar Müller vreest dat de hulpen de verhoging door de overnameperikelen mislopen.

Verplicht

Zorgaanbieders zijn niet in elke gemeente verplicht om de verhoging toe te passen. In Zutphen zou dat volgens de cao-afspraken wel het geval moeten zijn, zegt Wim van der Hoorn van FNV Zorg & Welzijn.

Zutphen