Volledig scherm
© Thinkstock

Alle peuters Zutphen kunnen straks naar de opvang

ZUTPHEN - In Zutphen kunnen vanaf het voorjaar alle peuters twee dagdelen per week naar de opvang. De gemeente wil dit mogelijk maken met een nieuwe subsidieregeling. Dat kondigt wethouder Patricia Withagen aan.

Een deel van de kinderen tussen tweeënhalf en vier jaar oud in Zutphen gaat nu niet naar de voorschoolse opvang (peuter- of kinderopvang), terwijl hun ouders dat wel zouden willen. Dat komt vooral omdat veel ouders niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Werkende of studerende ouders kunnen dit wel aanvragen, eenverdieners en mensen die niet werken krijgen dit niet. Voor veel ouders zijn de kosten voor peuteropvang daarom niet op te brengen.

Alternatieven
Een betaalbaar alternatief is er niet, zegt Withagen, zeker omdat Zutphen zes jaar geleden uit bezuinigingsoverwegingen besloot te stoppen met subsidiëren van peuterspeelzalen. ,,De nieuwe regeling moet peuteropvang voor iedereen bereikbaar maken. Het rijk heeft hier vorig jaar geld voor beschikbaar gesteld. De regeling wordt nu uitgewerkt samen met de kinderopvangorganisaties in Zutphen. Ouders kunnen straks tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van peuteropvang. Het tarief hangt af van het inkomen van de ouders”, zegt de wethouder.

Zutphen