Alsnog onderzoek naar opvallend hoog aantal kankergevallen in Eefde

videoDe GGD breidt het aangekondigde milieuonderzoek naar de uitstoot van het Zutphense industriegebied uit met een kankerclusteronderzoek. De gemeenten Zutphen en Lochem hebben hierom gevraagd na aanhoudende onrust in Eefde-West door opvallend veel gevallen van kanker.

Dit heeft Steven van der Lelie, adviseur medische milieukunde van de GGD, vanavond gezegd tijdens de informatiebijeenkomst voor de inwoners van Eefde-West.

Bij een kankerclusteronderzoek wordt het aantal gevallen van kanker in Eefde-West vergeleken met het aantal gevallen dat op basis van referentiecijfers normaal verwacht kan worden. Het instituut Integraal Kankercentrum Nederland verzamelt per gemeente al deze cijfers over kanker. De GGD kan deze raadplegen.

Verschil per woongebied

Gemiddeld krijgt één op de drie Nederlanders kanker in hun leven. Maar dat kan per woongebied verschillen. Dit kan te maken hebben met de sociaal-economische achtergrond van de bewoners, de gemiddelde leeftijd en bijvoorbeeld de aanwezigheid van vervuilende industrie.

Eefde zal met soortgelijke woongebieden worden vergeleken om te bepalen of het aantal gevallen van kanker veel hoger dan normaal is. ,,Is dat het geval, dan zou eventueel een nog dieper onderzoek worden gestart door specialisten op gebied van kankeronderzoek,’’ aldus Steven van der Lelie. ,,Maar deze optie is wel ver weg omdat er allerlei medisch – ethische haken en ogen aan zo’n onderzoek zitten.’’

Causaal verband

De GGD was een maand geleden nog niet van plan om een kankerclusteronderzoek uit te voeren. Volgens Van der Lelie is het immers nog maar één keer voorgekomen dat er een causaal verband is vastgesteld tussen het voorkomen van kanker en omgevingsfactoren. ,,Maar de onrust is zo groot dat we daarom een kankerclusteronderzoek toch gerechtvaardigd vinden,’’ zegt Van der Lelie.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Het buitengebied van Eefde dat grenst aan De Mars. © Maarten Sprangh
  1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
    PREMIUM
    video

    Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

    Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’

Zutphen