Volledig scherm
© Thinkstock

Alternatief voor stichting huishoudelijke hulp in Zutphen

ZUTPHEN - Het college in Zutphen moet een alternatief uitwerken voor het onderbrengen van de huishoudelijke hulp in een stichting. Ook werknemerscoöperaties of andere organisatievormen kunnen wat de gemeenteraad betreft een optie zijn. Het college moet bovendien na het uitwerken van de bijbehorende bedrijfsplannen terugkomen bij de raad voor besluitvorming over het onderwerp.

Het gemeentebestuur kondigde enige tijd geleden aan de huishoudelijke hulp in Zutphen als eerste gemeente in Nederland in een stichting onder te willen brengen. Daarmee zou de gangbare aanbesteding van de hulp en de bijbehorende terugkerende onzekerheid voor cliënten en huishoudelijke hulpen moeten worden vermeden. Verschillende partijen hebben echter hun bedenkingen bij dat voornemen en zien teveel risico in een stichting die direct gelieerd is aan de gemeente. Zutphen zou daarmee wat hen betreft een experiment aangaan waarvan de gevolgen onvoldoende duidelijk zijn. Een werknemerscoöperatie of een andere organisatievorm die meer op afstand van de gemeentelijke organisatie staat zou volgens de partijen verstandiger zijn. Ook een voortzetting van de bestaande structuur van aanbesteden is nog niet voor alle partijen van tafel.

Bedenkingen
De partijen die bedenkingen hebben bij het oprichten van een stichting kregen onlangs een vorig jaar opgesteld rapport op de agenda waarin de resultaten zijn verwerkt van een onderzoek naar de haalbaarheid van werknemerscoöperaties. Het college gaat nu beide alternatieven op een gelijkwaardige manier uitwerken. Ter overbrugging wordt er binnenkort een verkorte aanbestedingsprocedure opgestart voor de periode vanaf 1 maart totdat er een nieuwe organisatievorm voor de huishoudelijke hulp van start kan gaan.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Zutphen