Volledig scherm
Het unieke godsbeeld dat werd gevonden in de Sint Walburgiskerk in Zutphen. © Gemeente Zutphen

Archeologen stuiten op unieke vondst in Zutphense kerk

Archeologen hebben op de laatste dag van hun veldwerk in de Sint Walburgiskerk in Zutphen een bijzonder religieus beeld gevonden. De archeologen draaiden een plaat van kalksteen in de bodem om en stonden oog in oog met God.

De zeer rijk gebeeldhouwde sculptuur stelt God voor, tronend in een wolk met de rijksappel en keizerskroon. Het beeld maakte zeer waarschijnlijk deel uit van het zogenaamde doksaal; het gebeeldhouwde natuurstenen koorhek dat het verhoogde priesterkoor afscheidde van het middenschip, waar de burgers kwamen. De fundering van het doksaal is ook gevonden. Onder het verhoogde koor lag de crypte.

Kleur

Volledig scherm
Het unieke godsbeeld dat werd gevonden in de Sint Walburgiskerk in Zutphen. © Gemeente Zutphen

Het bijzondere aan de vondst is dat het beeld zeer rijk en gedetailleerd is uitgevoerd en dat er nog resten van beschilderingen (polychromie) op zit. Zo heeft God lichtblauw haar, dezelfde kleur als de wolk waarop hij troont. Zijn mantel, de achtergrond en zijn keizerskroon zijn rood geschilderd.

De kwaliteit van het beeldhouwwerk en het feit dat er nog kleuren op aanwezig zijn maken de vondst uniek, stelt de gemeente Zutphen. Het beeld zal dan ook voorzichtig worden gereinigd en geconserveerd. Na de renovatie van de Sint Walburgiskerk zal het beeld in de kerk te zien zijn.

Totale afbeelding

Het gevonden beeld is het rechterdeel van een grotere voorstelling. In een rond medaillon links van hem stond vermoedelijk een duif, symbool van de heilige Geest. Geheel rechts zal een beeld van Christus hebben gezeten. De totale afbeelding stelde dus de Heilige DrieEenheid voor. De archeologen stellen dat de positie van het beeld zeer waarschijnlijk centraal in het doksaal is geweest, boven de trap naar het hoogkoor.

Fundering

Het beeld is waarschijnlijk tijdens de Reformatie, bij de sloop van het doksaal en de crypte in 1595, in de bodem beland. De Hervormden hebben de kerk gelijkvloers gemaakt en Katholieke elementen zo veel mogelijk verwijderd. De beeltenis van God werd als funderingspoer van een dragende kolom gebruikt voor een houten balustrade waarop de notabelen van de Hervormde kerk de dienst konden bijwonen. De andere kolompoeren waren van baksteen.

Zutphen