Volledig scherm
Beeld van ‘Die Badende’ . © Carlo ter Ellen DTCT

Badende is opnieuw niet welkom langs Berkel

Terwijl op verschillende plaatsen langs de Berkel in Nederland en Duitsland alweer badende dames in het lentezonnetje staan is het Zutphense exemplaar van ‘Die Badende’ nog nergens te vinden.

De dikke dame staat nog steeds in de winteropslag, die nodig was om de kunststof kunstwerken te beschermen tegen al te strenge omstandigheden. Reden: tegen de nieuwe plek voor het kunstwerk die de initiatiefnemers van de derde Berkelcompagnie in overleg met de gemeente hadden bepaald is opnieuw bezwaar ingediend.

Oud monument

De badende dame, een ontwerp van de Duitse kunstenaar Winfried Nimphius, werd vorig jaar in eerste instantie voor de Berkelpoort geplaatst. Een aantal Zutphenaren maakte daar echter bezwaar tegen, omdat het niet zou passen bij het oude monument. Daarop werd een nieuwe plek gevonden die geschikter leek, langs de Berkel bij de Coehoornsingel en het Bongerdspad. "Het gaat in tegenstelling tot de vorige plek niet om beschermd stadsgezicht'', liet een gemeentelijk woordvoerder in januari weten.

In behandeling

Tegen de nieuwe omgevingsvergunning blijkt nu echter ook weer een bezwaarschrift te zijn ingediend. Het bezwaar is momenteel nog in behandeling en daarom kan in Zutphen de badende dame nog niet geplaatst worden. De gemeente verwacht op 17 juni duidelijkheid over het bezwaarschrift, meldt een woordvoerder. “Het seizoen is begonnen en dan is het natuurlijk ook aardig als het beeld buiten staat”, meldt bestuurslid Adriaan van Oosten van de derde Berkelcompagnie. “De plek die we nu in gedachten hadden is minder opvallend dan de vorige. Het lijkt me moeilijk staande te houden dat het daar niet zou kunnen.” 

Zutphen