Volledig scherm
Scheepvaart op het Twentekanaal. Foto archief Erna Lammers

'Bedrijven zien terminal Industriehaven Zutphen zitten'

ZUTPHEN - Een aantal grote bedrijven op het Zutphense industrie- en bedrijventerrein De Mars wil het vervoer van bulk en goederen via schepen laten lopen. Zij zijn voorstander van plannen om de plaatselijke Industriehaven om te bouwen naar een overslagterminal voor onder meer containers.

Dat stelt de Zutphense fractie van de PvdA, die lange tijd heeft gewerkt aan een voorstel voor onderzoek naar verbetermogelijkheden van de haven op De Mars. Volgens Frans Manders, fractielid van de PvdA, zijn onder meer Aurubis, GMB, Schrijver Metaalrecycling en Rouwmaat geïnteresseerd in vervoer over water. "Het scheelt enorm in de kosten", zegt hij. "Bovendien wordt de sluis in Eefde uitgebreid met een tweede kolk, waardoor de vaarroute over het Twentekanaal alleen maar belangrijker wordt."

Onderzoek
De PvdA-fractie vraagt in een initiatiefvoorstel aan de Zutphense gemeenteraad om 5.000 euro beschikbaar te stellen voor het onderzoek. Manders: "Dat geld is nodig om de financiering rond te krijgen. Er is meer geld nodig om ook te kunnen onderzoeken of er draagvlak bestaat bij belanghebbenden in de wijde omgeving." Het voorstel komt vanavond aan de orde tijdens een raadsforum in het oude stadhuis. De fracties van GroenLinks, Stadspartij en Lijst Van Vliet hebben het voorstel mede-ingediend.

Zutphen