Volledig scherm
De resten van de Twin Towers, na de aanslagen op 11 september 2001. © AFP

Belangenclub onderwijs: docent moet leerlingen verschillende kanten van de zaak leren zien

video || pollDit is de taak van een docent: leerlingen de dingen van verschillende kanten te leren zien. Dat zegt Linda Zeegers van de VO-raad naar aanleiding van de ophef over de Zutphense natuurkunde-docent over de aanslagen van 9/11 in Amerika. 

Docent Jan Allaart van het Baudartius College in Zutphen zei in de klas dat de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001 geen werk was van moslimterroristen. Dat zorgde voor verbazing en verontwaardiging nadat Stentor-columniste Phaedra Werkhoven er over schreef.  

Volgens woordvoerder Linda Zeegers van de VO-raad, de vereniging van middelbare scholen, moeten leerlingen dingen van verschillende kanten kunnen bekijken. Maar ze plaatst wel een kanttekening. „Als docent moet je je bewust zijn van je eigen waarden en visie en van de opdracht om zo veel mogelijk ruimte te laten voor andere waarden en visies. Als een docent zijn eigen mening ventileert, dan moet dat passen binnen die onderwijscontext.”

'Prikkeling'

Rector Andries Mulder zei eerder tegen de Stentor: ,,Als docent kun je zo'n uitspraak niet doen. Je hebt met jonge mensen te maken. Als prikkeling voor een discussie kan het wel en als privépersoon mag je het in je eigen omgeving ook zeggen, maar je kunt het niet als waarheid brengen. Ik moet er met hem nog over praten. En onderzoeken hoe het echt zit. Of ik Werkhoven iets verwijt dat ze het heeft opgeschreven? Nee, zeker niet. Ik ga graag het gesprek met haar en haar dochter aan.” 

Werkhoven in haar column: ,,Het onderwijs en de docenten moeten een baken zijn, zich aan algemeen geaccepteerde feiten houden en kennis overbrengen. Vergiftig mijn kind niet met vaag gelul.''

Theorie

Allaart kreeg naar eigen zeggen één klacht van een ouder binnen naar aanleiding van zijn uitspraken in de klas. „Dat is de enige ouder die zich er druk over heeft gemaakt. Wel jammer dat ze niet eerst naar mij is toegestapt'', zei hij eerder tegen deze krant. „Ik heb het gebracht als mijn mening. Ik ben ervan overtuigd dat 9/11 geen moslim-terroristische aanslag was.” Wat de theorie volgens Allaart dan wél is, wil hij niet zeggen. „Daar geef ik geen commentaar op.”

Wat vind jij van de kwestie? Geef hieronder je mening:

poll

Een leraar die vertelt dat 9/11 geen moslim-aanslag was. Moet dat kunnen?

 • Een leerkracht bepaalt zelf wat hij wel of niet vertelt in de les. (9%)
 • Alleen als de docent heel duidelijk maakt dat het zijn mening is, dan mag hij zoiets wel zeggen. (37%)
 • Een leerkracht moet zich altijd baseren op feiten. Hij is er niet om zijn mening over te dragen aan jongeren. (54%)
1564 stemmen

Bekijk hier de video die Stentor-verslaggever Niek Verhoeven maakte naar aanleiding van de kwestie. 

 1. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:
 3. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

Zutphen